Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog tillbaka pengar från tsunamioffren - de ska gå till fiske i stället

Annons

Det var den gamla styrelsen för PRO Smedjebacken Finska som valde att skänka 75 procent av föreningens kassa efter katastrofen i vintras.

- Efter det avgick hela styrelsen, så det var inte så lätt för den nya att jobba vidare. Dessa pengar behövdes till verksamheten, säger Inger Hestvik, ordförande för PRO Dalarna.

Men en före detta styrelsemedlem är av en annan åsikt. Hon menar att beslutet att skänka 30 000 kronor, fattades efter att styrelsen ansett sig ha för mycket föreningspengar i potten.

- Det finns de som behöver pengarna bättre tycker jag, säger hon.

Styrelsen för PRO Finska avgick i januari och ersattes i mars med en helt ny. På årsmötet med den nya styrelsen meddelade Inger Hestvik att de fått tillbaka de 30 000 kronorna från Röda Korset.

- Vi förklarade saken för Röda Korset och de kontaktade sin jurist som godkände en återbetalning, säger Inger Hestvik.

Pengarna är nu åter på plats hos PRO Smedjebacken Finska och deras nya styrelse har bestämt sig för att använda pengarna till resor, kurser och till att hyra fiskesjöar för medlemmarna.

- Jättebra tycker jag. De skulle ha samlat in pengar i stället, inte tagit medlemmarnas pengar. De borde ha haft ett möte med alla medlemmarna, säger ordförande Sinikka Jansson, ny ordförande i PRO Finska.

Men det finns inga regler som säger att en PRO-styrelse måste prata med medlemmarna innan de fattar beslut. Det menar en ombudsman på Pensionärernas riksorganisation.

- Det är en omdömesfåga. Styrelsen avgör själva om det är viktigt för medlemmarna att vara med eller inte, säger Lars Åstrand, ombudsman på PRO.

Röda Korset har aldrig hört talas om något liknande. De räknar visserligen med ett bortfall på 20 procent, men det handlar främst om folk som inte betalar in den summa de ringt in på exempelvis tv-insamlingar.

- Det är jätteovanligt att folk drar tillbaka pengar om de väl tagit beslutet att skänka en summa, säger Petra Lindskog, kampanjprojektledare på Röda Korset.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons