Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobias - en riktig Malte

Annons

Tobias Bustad är en av dem som fått så kallade plusjobb och hans uppgift är att förgylla tillvaron för de gamla vid boendet.

- Jag spelar kort med dem, följer med ut och går, lagar möbler, målar, snickrar och bowlar. I sommar blir det trädgårdsarbete, säger han.

Tobias har varit vid Gagnefsgården under drygt en månad och han trivs bra, trots att tillvaron är lite osäker. Jobbet som Fixar-Malte är tidsbestämt till maximalt två år, men det kan bli betydligt kortare. Får Tobias ett vanligt jobb försvinner han nämligen omgående.

26-årige Tobias har ännu inte haft ett ordinarie arbete. Efter tekniska gymnasiet har han läst "småkurser" vid komvux och genomgått en tvåårig KY-utbildning, kvalificerad yrkesutbildning, om geografiska informationssystem, som handlar om bland annat kartor.

Han har sökt många jobb, men konkurrensen om de få jobb som finns är stenhård.

- Jag har mest haft sommarjobb, bland annat vid Sifferbo camping och vid pappersbruket i Kvarnsveden. I höstas hade jag ett tidsbegränsat arbete hos Wibe i Mora, berättar han.

Det som hägrar mest är ett industrijobb och han tror på att det så småningom ska dyka upp något. Han är glad över det tillfälliga jobb han nu har fått. Lönen är mycket bättre än den lilla a-kassa han annars är kvalificerad för.

Enhetschefen, Ann-Marie Arthursdotter är mycket nöjd med att ha fått en Fixar-Malte till Gagnefsgården.

- Förr fanns det vaktmästare här. Det gör det inte längre. Nu fyller Tobias tomrummet, säger hon.

Tobias servar för övrigt även de andra verksamheterna på området; Tjärnsjögården och dagverksamheten för dementa vid Rosengården.

Han tycker att han fått god kontakt med flera av av de boende:

- Det verkar vara speciellt populärt att gå ut och gå. En del av de gamla gillar det väldigt mycket, säger han.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons