Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvstart ger flyttlov

Annons

De är nyfikna och läraktiga, de elever som började skolan i går i Svärdsjö.

Frötäppan heter förskoleklassen på Källängesskolan, och det står väl inte på förrän de små fröna växt till gängliga tonåringar.

Än så länge är det mer lek än allvar i skolan. Under ledning av läraren Lotta Hanser Edlund tuffade barnen omkring som en lång orm. Det gäller att lära sig hitta i den nya skolan.

- Här vid sofforna är lugna hörnan, och hallen, målarrum, tv- och mysrum... I byggrummet imponerade legobitar stora som tegelstenar "de kan man göra en skitstor pickadoll av" konstaterade en kille. I köket blir det kakbak när någon fyller år, och alla började fundera över när de fyller.

Ovanligt många sexåringar börjar förskoleklass på Käll- ängesskolan. Hela 24, jämfört med 11 förra året.

- Skoj, men det blir nog att jobba mer på den här skolan, tror Maja Gustavsson. Hon är väl bekant med lokalerna efter att ha lämnat av storasyster Alice många gånger. Maja vill lära sig gånger och att läsa. Hon kan redan ta några simtag.

Elever på Källängesskolan och Björkhagen får börja lite tidigare än de andra. I gengäld de tre dagars flyttlov sista veckan i september, en blandning av lov, studiedag och prao-dagar. Då ska Källängesskolan tömmas för ombyggnad till förskola, och eleverna flyttar till Björkhagen som blir en F-6-skola.

Fröken säger slut-för-i-dag-tack-för-i-dag till Ronja, Karl, Gustav, Wilma och alla de andra. De ses i morgon igen, då gäller det att komma ihåg frukt. Glass bjuds bara första dagen.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons