Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvsäker kod till mobiltelefonen

Annons

u Det lönar sig inte att stjäla mobiltelefoner. I dag är det lätt att blockera sin telefon så att den inte går att använda. Du behöver bara hålla reda på ett enda nummer.

Fler och fler upptäcker det praktiska i att vara nåbar överallt och när som helst. I takt med att tillverkningen och försäljningen ökar, gör också stölderna det. Men det går att minimera de skadliga konsekvenserna.

- Jag får ju aldrig igen min telefon, men tjuven har ingen nytta av den, säger Sten Schröder på Audio Video i Mora.

Han hade registrerat sin telefon hos sin operatör, Telia, och kunde därför blockera telefonen för framtida användning.

Att detta är möjligt, beror på ett 15-siffrigt nummer som GSM-näten identifierar vid sändning. Det kallas IMEI-nummer och du hittar det vanligtvis inuti batteriluckan, under batteriet. IMEI-numret och tillhörande streckkod står på en klisterlapp, men det spelar ingen roll om tjuven river bort själva etiketten. Tvärtom - det blir snarare ännu mer uppenbart att telefonen är stulen. Varje telefon har en alldeles unik sifferkombination.

- IMEI-numret sitter inbränt i telefonen, förklarar Sten Schröder.

Om du blivit av med din mobiltelefon ska du genast göra en polisanmälan om förlust. Du får då ett referensnummer, som du uppger till din operatör. Din operatör kan då spärra din telefon så att det varken går att använda abonnemang eller kontantkort på den. Om du händelsevis skulle återfå telefonen, kan din operatörs kundtjänst med hjälp av referensnumret låsa upp den igen.

Men det allra viktigaste för den som inte har lust att betala någon annans monstruösa teleräkningar är att spärra sitt abonnemang/SIM-kort. Då måste du vara registrerad. Har du ett abonnemang sker det automatiskt, men använder du kontantkort får du själv kontakta din operatör för att bli registrerad. Annars kan tjuven bara flytta SIM-kortet till en annan telefon, vars IMEI-nummer inte är spärrat, och ringa hela dagen lång.

- I framtiden ska man kunna kolla vilka IMEI-koder som hör till vilket telefonnummer, tror Sten Schröder.

JENNIELIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons