Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvjakt på varg oroar jägarbasen

Annons

Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Sven-Åke Andersson konstaterade att 80 procent av Sveriges befolkning stöder jakt som företeelse.

- Det är ett förtroende vi ska vara rädda om. Om enskilda ser illegal vargjakt som en snabb problemlösning ska de ha klart för sig att det vållar stora och långsiktiga problem, sade Andersson.

- När det gäller olaga jakt på varg kan vi inte sticka under stol med att vargar sannolikt skjutits i strid med lagen. Att påstå något annat vore imbecillt. Men därifrån till att säga att alla försvunna vargar är tjuvskjutna är ett stort kliv, menade Andersson, som betonade att förbundet kraftfullt tar avstånd från all olaga jakt.

Han förklarade att förbundet arbetar mycket aktivit med rovdjursfrågorna och tillade att det är viktigt att politikerna tar beslut om ett nationellt mål för rovdjursstammarnas storlek, anpassar lagstiftningen - bland annat för nödvärnsrätten - och ser över formerna för en framtida rovdjursförvaltning.

Omkring 190 000 av landets ungefär 290 000 jaktkortslösare är anslutna till jägareförbundet. I Dalarna med 17 000 jaktskortslösare har förbundets medlemsantal minskat med ungefär 600.

- 15 procent av dem har lämnat förbundet för att de anser att vi har en för negativ eller positiv inställning till rovdjur. Men för de flesta är det av åldersskäl, säger länsförbundets ordförande Lars-Olov Kristiansson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons