Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvjägarna kartläggs

Annons

- Vi börjar med en förstudie för att se om det finns möjlighet att gå vidare och göra en större undersökning, förklarar brottsforskaren Lars Korsell på BRÅ i Stockholm.

Bakgrunden är att den illegala jakten på rovdjur som björn, varg, järv och lo är ett av de största hoten mot rovdjursstammarna i vårt land.

Samtidigt är det också så att den traditionella brottsbekämpningen visat sig ha begränsad effekt på jaktbrott, då dessa sker på stora ytor som är svåra att övervaka.

Det har polis och åklagare fått känna på inte minst här i länet med ett tiotal misstänkt grova jaktbrott under utredning. Därför anser BRÅ det vara viktigt att utveckla kompletterande strategier för att förebygga den här typen av kriminalitet.

- För oss på BRÅ är det också intressant att använda vår kriminologiska kunskap på ett nytt område, säger Lars Korsell.

Genom att garantera fullständig anonymitet tror han sig också kunna få ut mer av intervjuerna än vad som annars vore fallet.

- På det sättet hoppas jag kunna få en bild av vilka som begår de grova jaktbrotten, hur tjuvjakten är organiserad och vilka motiven är, fortsätter Lars Korsell.

Han tror inte det är en mans verk utan att det finns någon sorts nätverk av folk som hjälper till med råd och dåd.

- Kanske är det med tjuvjakten som med vissa former av annan organiserad brottslighet som till exempel spritförsäljning på vissa små ställen, spekulerar Lars Korsell.

- Alla vet att den försiggår, men det är en bedömningsfråga om folk tycker det är brottsligt eller acceptabelt.

Det här och mycket mer om de grova jaktbrotten hoppas han få svar på i det här projektet, som om det fullföljs efter förstudien kommer att pågå ett helt år.

Fullt klart när det gäller jaktbrott är att förebyggande insatser är ett viktigt sätt att upprätthålla rovdjurspolitiken. Det är också därför Brottsförebyggande rådet (BRÅ) tillsammans med åklagarmyndigheten, Naturvårdsverket och Världsnaturfonden (WWF) påbörjat den här undersökningen om grova jaktbrott.

Förstudien beräknas vara klar i augusti och förhoppningen är att den ska falla så väl ut att den kan ligga till grund för det större planerade forskningsprojektet.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons