Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvfiskare drog kniv

Annons

- Det var in i helvete obehagligt. Att man ska bli hotad att bli knivskuren för att vi skyddar våra fiskevatten, det är inte klokt, säger en skakad Ulf Hietanen.

Det var strax efter klockan åtta på onsdagsmorgonen som Ulf och hans söner anlände till Hjällsåsdammen, mellan Björnhyttan och Grängesberg. De såg fiskare på platsen och Ulf gick till en brygga där en man höll på att fiska. Efter att ha visat sin legitimation som fisketillsyningsman bad Ulf fiskaren att legitimera sig. Denne vägrade detta, blev i stället aggressiv och hotade Ulf Hietanen med en kniv. Han sprang sedan upp mot vägen och Ulf följde efter samtidigt som han ringde polisen på sin mobiltelefon.

- När jag kom upp till vägen kom en kompis till den som först hotat mig fram med en stor kniv och knuffade ner mig i diket. Han sa åt mig att slå av telefonen. De såg att jag ringde och anade väl att det var polisen jag pratade med, säger Hietanen.

Under tumultet hade en tredje man stuckit i väg med en bil.

- Han kanske skulle gömma fiskeutrustning.

Bilen kom tillbaka och då passade en av Ulf Hietanens söner på att blockera vägen med Ulfs bil. Då blev föraren i den andra bilen arg och tog även han fram en kniv och hotade Hietanens son.

- De var oerhört aggressiva, en av dem skrek att han skulle skära halsen av oss, berättar Ulf.

I det läget fann Hietanens för gott att hålla sig undan och knivtrion kunde ta sig förbi och i väg med sin bil.

Bilen var en hyrbil och polisen har namnet på den som hyrde. De tre antas vara i åldern 25-35 år och det finns uppgift om att de är hemmahörande i Ludvika.

- Var de är hemmahörande kan inte jag svara på, men vi har en väldigt bra beskrivning på dem och ska nog kunna nysta upp det här, säger stationsbefäl Kjell Davidsson.

Ännu på torsdagskvällen var de tre knivmännen på fri fot. De är misstänkta för våld och hot mot tjänsteman, olaga hot och brott mot fiskelagstiftningen.

För Ulf Hietanen ska nu arbetet som fisketillsyningsman fortgå.

- Jag är ordförande i Grängesbergs Sportfiskeklubb och har därför ett ansvar och känner varmt för det. Jag vill inte utsätta mina kompisar i klubben för något liknande, så nog tänker jag fortsätta som tillsyningsman.

Ulf hymlar dock inte med att torsdagsmorgonens händelser har satt sina spår.

- Det är hemskt. Hade vi inte backat är jag övertygad om att vi hade fått kniven i mellangärdet.

Tilläggas kan att en medlem i fiskeklubben fanns vid Hjällsåsdammen under knivdramat. Det finns därmed ett vittne som kan styrka Hietanens berättelse.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons