Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvar skrev i gästbok

Annons

Björbobon, som är i 50-årsåldern, dömdes för stöld, häleri, olovligt brukande, olovlig körning, rattfylleri, grovt rattfylleri och brott mot knivlagen.

I samband med några av gärningarna hade han gjort sig skyldig till narkotikabrott genom att bruka flera olika narkotiska preparat.

Kvinnan dömdes för stöld, olovligt brukande, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott.

En av de gemensamma åtalspunkterna gällde en stöld i december i fjol i Djura kyrka. Åklagaren hävdade att paret stulit 600-800 kronor i kontanter ur en ljuskassa, två nycklar, en fjärrkontroll och vykort.

Paret bestred gärningen, men rätten satte tilltro till vittnesuppgifter om att mannen och kvinnan setts i kyrkan, där de också antecknat sina namn i en gästbok. Bladet med namnteckningarna hade rivits ur boken och påträffades utanför kyrkan.

Vykorten, som säljs enbart i Djura kyrka, påträffades samma dag i en bil, i vilken Björbobon och Bäsnabon befann sig. Bilen var stulen mindre än ett dygn tidigare, men mannen och kvinnan bestred olovligt brukande.

De hävdade att de i en annan bil kommit åkande från Djura, men att bilen gått sönder. Därför hade de börjat gå längs vägen, bärandes på en del saker som tillhörde mannen, bland annat verktyg och en vindrutespolarmotor.

De hade tänkt ringa på hjälp via en medhavd mobiltelefon, men började frysa och gick in i en olåst bil som stod vid vägkanten. Där påträffades de av polis, som fått tips om att den stulna bilen varit synlig vid mannens garage i Björbo.

-Deras uppgifter om anledningen till att de vistades i bilen framstår redan i sig som föga sannolika; att gå och sätta sig i en kall bil för att värma sig förefaller inte rationellt, menade rätten, som -med hänsyn tagen även till vittnesuppgifter - dömde paret för olovligt brukande av bilen.

Ett åtal för häleri ogillades. Rätten ansåg det inte styrkt att mannen uppsåtligen befattat sig med två jeepdunkar som i januari i år stals i Snöåbyn i Dala-Järna. Dunkarna fanns visserligen i bagageutrymmet i den bil mannen färdades i när han greps av polis, men han har inte kunnat bindas till platsen för inbrottet och det finns heller ingen bevisning som talar för att han kände till att dunkarna fanns i bagageutrymmet.

Mer läsning

Annons