Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuv greps med stöldgods för 70 000

Annons

I 20 minuter stod Intersportbutikens ägare öga mot öga med den misstänkte stortjuven som riskerade smita med stöldgods för 70 000 kronor, men i hela Falun fanns inte en enda polispatrull i tjänst.

- Jag var rädd och förbannad samtidigt. Polissituationen är under all kritik, säger Hans-Olov Pettersson, ägare till Intersport i Falun.

Ingripandet från Hans-Olov Pettersson, en Securitasvakt och en ledig polis som kom in som kund i Intersportbutiken i fredags, gjorde att en av fyra misstänkta stortjuvar, en 30-årig asylsökande bosatt på flyktingförläggningen i Horndal, kunde gripas.

Men polisbristen i Falun, som betyder att det vissa tider inte finns någon patrull alls i tjänst i staden, skapade stora och allvarliga problem.

I den bil mannen färdades i fanns stöldgods för 70 000 kronor från en turné genom hela Dalarna - drivor med Adidas-träningsoveraller, märkesjeans, skinnjackor, Peak Performancetröjor, dvd-spelare.

I bilen fanns också en karta med inringade orter runt om i Sverige där man misstänker att stöldturnéer ägt rum eller planerats.

Hans-Olov Pettersson, som hjälpte polisen spåra ägarna till godset, kunde i helgen upplysa kollegor vid tre Morabutiker, Intersportbutiken, JC, och Kappahl, och Sörlins sport i Rättvik, att de blivit bestulna på dyrbara varor.

Själva hade butiksägarna inte märkt det - tjuvarna hade använt preparerade kassar med aluminiumfolie som gör att larmen inte löser ut.

- Man blir förtvivlad över alla dessa stölder, säger Hans-Olov Pettersson.

- Det var bara tur att vi tog dem. De andra butikerna hade de ju plockat utan att de lagt märke till det.

Tack vare en uppmärksam kund i hans butik som såg hur två män och en kvinna stoppade varor i en kartong kom han tjuvarna på spåren.

Tillsammans med en Securitasvakt och den ledige polisen tog han upp jakten. De två männen försvann, men kvinnan tog sig till en bil på Nordeaparkeringen. I bilen satt den nu anhållne 30-åringen.

- Polisen ringer efter sina kollegor men får till svar att det finns inga i Falun. Då sticker kvinnan därifrån. Polisen och vakten springer efter, och jag blir själv kvar med mannen. Jag står där i 20 minuter, rädd och förbannad, med en misstänkt tjuv som har stöldgods för 70 000 kronor i bilen och jag väntar på att en patrull ska komma från Borlänge, säger Pettersson.

- Det kan inte få finnas bara en polispatrull i tjänst på länets två största städer. Det är under all kritik. Vi handlare betalar Securitas nu, men jag skulle med glädje ge pengarna direkt till polisen om det skulle göra att vi kan få en patrullerande polis. Det bor 55 000 människor här och vi behöver poliser på gatorna.

30-åringen anhölls i fredags. Hans misstänkta kumpaner är på fri fot.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons