Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjurskalligt av Lars Ohly

Annons

Våra politiska meningsmotståndare och den borgerliga pressen har efter programmet Uppdrag granskning, känt medvind och hämtat sina argument mot vänsterpartiet från historiens mörkaste hålor.

Att urskiljningslöst och energiskt försöka etikettera varje vänsterpartist som presumtiva icke-demokrater och samhällsomstörtare är ett billigt knep för att enkelt ta sig fram till dom politiska köttgrytorna.

Vänsterpartiets ledning har i sin tur inte klarat av mediadrevet utan har hamnat i en trovärdighetskris och i en "vi ber om ursäkt"-situation.

Som grädde på det vänstermoset har partiledaren Ohly hållit fast vid att kalla sig kommunist endast till glädje för attribut - och slagordsvänstern.

Att en partiledare för ett demokratiskt vänsterparti tar på sig det kommunistiska oket med kännetecken som diktatur, åsiktsregistrering, avrättningar av oliktänkande, censur, kapprustning, fattigdom, miljöförstörelse, är både onödigt och obegripligt.

Alla vet att demokratins innehåll är otillräcklig i dagens samhälle och arbetarrörelsens bärande idé att även det ekonomiska livet skall demokratiseras, håller nu sakta men säkert på att tyna bort.

Ju mer ekonomin tränger ihop politikens handlingsutrymme desto mer behövs en stark vänster.

Konsekvenserna av ett marginaliserat vänsterparti efter valet 2006 kan bli förödande för kampen att upprätthålla något av det som vi i dagligt tal kallar en solidariskt finansierad välfärdsstat. Detta borde bekymra mer än att Ohly tjurskalligt fortsätter att kalla sig kommunist.

LEIF LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons