Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejerna tog över Säterdalen

Annons

Den som räknat med ett stillsamt morsdagfirande i dalen, fick snabbt tänka om. Säterjäntans söndag blev en fest från morgon till kväll.

Redan innan själva invigningen, var det fullt ös på scenen.

PRO dansade Line Dance och Ähdelswings fick publiken med sig i Abba-låtarna.

När Thank you for the music, klingade ut, var det tänkt att TV4-programledaren Sofia Rågenklint skulle hålla invigningstalet.

Men då stormade Marit Ähdel-Franzéns showgrupp in på scenen. Den gamla schlagern Eviva Espana, hade fått ny allsångstext.

Sofia hade inget emot att vänta och hängde med i refrängen Mors dag i Säter.

Sedan berättade hon att hennes mamma minsann fått kaffe på sängen i morse och uppmanade publiken att inte stressa så mycket.

- Carpe Diem, fånga dagen, var hennes budskap.

De grabbiga öltälten, hade ersatts med champagneservering i dansrotundan. Kvinnlig polis och lottakår, fanns på plats liksom flera konstnärer.

Monica Igelberg hade försett Hjalmar Branting-bysten med en damhatt. Hon stod bredvid och informerade om ett nystartat kvinnligt nätverk i Dalarna.

- Vi vill hitta varandra och få en förändring av de patriarkala strukturerna, sade hon.

Det behövs ingen organisation eller styrelse, bara någon kontaktperson i varje kommun.

Skådespelerskan Carina Lidbom, konstaterade att en och annan karl vågat sig ner i dalen.

- Vi ska inte kalla er fjollor, lovade hon.

Hon tyckte dock att herrarna borde haft klänning på sig, en dag som denna.

Carina Lidbom fick många skratt, när hon berättade om en av sina fobier. Hon blir kissnödig, så fort hon vet att det inte finns någon toalett i närheten. Det brukar också bli problematiskt när hon har fönsterplatsen i ett flygplan och måste kliva över passagerarna som har somnat.

Det skrattades också åt personalinspiratören Lou Rossling, när hon jämförde barnuppfostran från förr och nu.

- Då skulle de äta var fjärde timme, men nu hänger de i brösten hela tiden, sade hon.

Hon drog också historien om besvärlige Jonny på dagis. Han höll för ögonen när han skulle titta på sälarna i Skånes djurpark. På så vis skulle han slippa att rita dem, när han kom hem.

Innan Kerstin Bäck avslutade dagen, föreläste även författaren Ewa Persson och före detta fängelsedirektören Ann-Britt Grünewald.

Ann-Britt Grünewald talade bland annat om sexualiseringen av reklambranschen och hur fängelsets interner tog ner porrbilderna från väggarna, när det kom kvinnliga fångvaktare.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons