Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejerna som vill växa

Annons

Det är medvetet arbete som har gett resultat. Tillväxthuset, en EU-sponsrad satsning där Växthuset ingår, och Nyföretagarcentrum har jobbat för att fler kvinnor i Falun ska driva eget företag.

"Kan hon så kan jag" är namnet på nätverksträffar som återkommer varje höst och vår. De är helt inriktade mot kvinnor. Under flera år har det arrangerats kurser, för båda könen, om hur det går till att starta företag. Det senaste året har arrangörerna ansträngt sig lite extra för att fånga upp tjejerna. Helen Gustafsson, projektledare för Tillväxthuset, har knutits till Nyföretagarcentrum så att det ska finnas en kvinnlig rådgivare för dem som så önskar.

Och nu är det alltså balans mellan könen i Växthuset. Det finns sex kvinnor i lokalerna i A-kasernen på regementet och de driver fyra företag. En av dem, Christina Rehnberg, som har företaget Rehnberg media, är i Tandådalen för att arbeta som presschef under världscupen i snowboard. Övriga fem sitter i fikarummet mitt i korridoren. Gunnar Gren, som leder Nyföretagarcentrum, serverar kaffe.

De känner sig inte som ett kollektiv av kvinnor som bestämt sig för att starta företag utan som individer som gjort det samma.

Annica Lindås, med bolaget Festum, har arbetat som teaterproducent. Hennes jobb är att arrangera evenemang och fester av olika slag. Hon tyckte att det var svårt att få jobb inom teatern och bestämde sig för att skapa sitt eget.

Emelie von Bothmer har startat företaget Pencil, där hon ska arbeta som skribent, copywriter och projektledare. Hon är samtidigt student på heltid och läser media- och kommunikationsvetenskap på högskolan.

- Jag hade tänkt att ha ett eget företag, men kanske inte just nu. Men när chansen kom var det bara att ta den, säger Emelie von Bothmer.

Maria Adeström-Jonsson, Anna-Lena Björkman och Tina Svens har bildat bolaget Ett fyrfaldigt leve - företagsprofilering. De har arbetat med företagsprofilering tidigare i Falun och bestämde sig för att starta eget. De ska förse företag med reklamartiklar som tröjor, pennor och andra artiklar som används för att sprida bolagens varumärken.

Företagen får ett år på sig för att etablera sig på marknaden. Till hjälp får de subventionerad hyra och information från Helen Gustafsson och Gunnar Gren och stöd från andra nyföretagare i huset. Efter det måste de flytta ut ur korridoren och stå på egna ben.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons