Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejerna som kan "verbalt självförsvar"

Annons

- Det var väldigt bra, säger fyra tjejer som NLT talade med i går.

- Hon sa att om man blir förföljd så ska man stanna, vända sig om och säga "vad vill du?", berättar Cecilia Andersson, 17, Ludvika.

- Man ska vara bestämd. Som till exempel "du tafsar på mig, jag tycker inte om det, gå härifrån", säger kompisen Jessica Flink, 17, Sörvik.

Under två intensiva dagar föreläste Doris Marydotter för 900 elever samt skolpersonal på Högbergsskolan. Men det var inga vanliga föreläsningar.

- Hon stod inte och predikade vid en overhead och tjolade sig igenom en och en halv timme. I stället var det mycket diskussioner, hon frågade vad vi tyckte. Hon väckte många tankar, säger Cecilia Andersson.

Doris Marydotter säger att de intensiva passen på Högbergsskolan lärt henne att situationen är den samma här som på så många andra håll.

- Det förekommer sexuella trakasserier där vuxna borde gå in och agera. Det är ord och kommentarer om utseende och klädsel. Flickorna behöver fortfarande stärkas som grupp, ges mera inflytande och plats.

- Jag kan konstatera att det finns ett uppdämt behov av att diskutera relationer och sexualitet och att arbeta med att förebygga trakasserier, säger hon.

Visst förekommer det trakasserier men det är ännu vanligare på högstadiet, säger Cecilia Andersson, Jessica Flink, Fabiana Hyle, 17, Sörvik, och Isabelle Carlsson, 18, Sörvik.

- Det är nog en bättre stämning och gemenskap här i C-huset där vi går än i A-huset. Här är vi bara ungefär 120 elever, säger Fabiana Hyle.

I sammanhanget vill de ha sagt att tjejer långt ifrån alltid är några helgon.

- Det är inte bara killar som kan vara elaka. Även tjejer kan vara elaka mot varandra.

Känner de att självförtroendet ökat efter föreläsningen med Doris Marydotter? De funderar några sekunder. Jo, kanske.

- Hon påpekade att vi ska se till att älska oss själva och strunta i idealen. Ingen annan ska bestämma över ens kropp, säger Jessica Flink.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons