Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejer lär sig säga nej

Annons

Tanken med projekt Storasyster är att det ska fungera precis som en storasyster. Någon att prata med om problem och allvarliga saker men också någon att ha roligt tillsammans med.

Projektet, som främst riktar sig till flickor i högstadieåldern, har startats av Sannah Finn, Magdalena Bergman och Elina Tjulander. Tre sistaårsstudenter vid Haraldsbogymnasiet.

Det är framför allt tryggheten som saknas för yngre tjejer menar Sannah och Magdalena och de vet vad de talar om.

- Det är bara några år sedan som vi själva var i den situationen och då hade man önskat att det fanns något som Storasyster att vända sig till, säger Sannah.

De är överens om att det är hård press på tjejer i dag både utseendemässigt och prestationsmässigt. Press som också skapar konkurrens.

-Så fort man som tjej vågar sticka ut på något sätt så blir det skitsnack, och i den åldern var man så osäker, säger Magdalena.

Rädslan för att hamna utanför och inte passa in gör att unga tjejer kanske väljer att dricka mer alkohol eller säga ja till sex fast man inte vill. Tjejerna i Storasyster vill berätta för sina yngre systrar om vilka konsekvenser sådana handlingar kan få.

-Förmodligen lyssnar de mer på vad vi har att säga än på föräldrarna, vi minns ju hur det var, säger Magdalena.

Att ha roligt och aktivera sig är ett annat sätt att få bättre självförtroende menar Storasysters grundare.

-Killar sticker ut och spelar fotboll eller åker skateboard. Tjejer träffas och fikar eller tittar på tv. De måste lära sig att leka mera, säger Sannah.

- Vi vill ordna aktiviteter som brännboll, pulkaåkning och korvgrillning. Enkla men ändå roliga saker vi tjejer kan göra tillsammans, fortsätter Magdalena.

Storasyster har inte glömt bort den manliga delen av Faluns befolkning. Killar som vill får gärna höra av sig och om någon är sugen på att starta ett liknande projekt för unga killar hjälper Storasyster mer än gärna till med det.

Fotnot: Nya medlemmar, sponsorer, vuxna, killar och tjejer hör av er till Storasyster via e-post: storasyster_falun@hotmail.com

CAMILLA SANDY

Mer läsning

Annons