Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjeckien och Ungern ställer Gripen

Annons

Som ett resultat av Gripenhaveriet i Vidsel i torsdags har också de 14 leasade tjeckiska planen fått flygförbud. Den tjeckiske flygvapenchefen Ladislav Minarik, som utfärdat förbudet, säger till dagstidningen Mlada fronta Dnes att piloterna i väntan på att förbudet hävs nu får träna i flygsimulator.

Någon fara för incidentberedskapen ska dock inte finnas. Om främmande flyg skulle kränka tjeckiskt luftrum finns två Gripen startberedda. Enligt chefen för den tjeckiska generalstaben ska de 14 planen stanna på marken tills Saab kommit med en förklaring till olyckan. Det skriver nyhetsbyrån CTK.

Också det ungerska flygvapnet har tills vidare avbrutit alla övningar med sina Gripenplan. Enligt den ungerska nyhetsbyrån MTI sköts den operativa verksamheten inom NATO under tiden av de gamla sovjetiskbyggda MiG-planen. Också Ungern avvaktar besked från Saab om vad haveriet i Vidsel i torsdags berodde på.

Gripenaffären med Ungern från 2001 innebär att landet leasar 14 plan, 12 ensitsiga och 2 dubbelsitsiga. De sista ska levereras i slutet av detta år. Leasingavtalet löper till 2016, därefter övergår planen i ungersk ägo.

TT

Mer läsning

Annons