Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjärnahuset uppfyller med råge lagens krav

Annons

Svar till Eva Mattsson:

Tjärnahuset, som det före detta servicehuset på Tjärnaängar heter i dag, är i dag ett väldigt populärt boende som man ofta flyttar till när man känner att man inte orkar med trädgården, och vad det innebär med gräsklippning och snöskottning. Enda kravet på att få en lägenhet här är att man fyllt 55 år.

De som bedöms ha behov av hemtjänst kan få de behoven uppfyllda.

De boende på Tjärnahuset har samma service som man hade tidigare, det som skiljer är att sjuksköterskan och läkaren kommer från landstinget i stället för som tidigare från kommunen.

Hemtjänsten kommer som tidigare från kommunen, och det skiljer i behovet för de olika boendena på Tjärnahuset, från dem som inte har någon hemtjänst alls, till dem som har hemtjänst dygnet runt, det är behovet som styr.

Behovet är fastställt av professionella behovsbedömare.

Nattpatrullen är numera stationerad på Tjärnahuset, tidigare utgick den från Hagbacksgården, så detta är ju en klar förbättring.

Vi har från nämndens sida valt att behålla terapin och matsalen på både Tjärnahuset och Hagalundshuset, trots att dessa är ett eget boende. Vi anser att det är av största vikt att de boende kan fortsätta att träffas i terapilokalerna för att syssla med gemensamma verksamheter samt att äta tillsammans i matsalen.

Vi i nämnden anser att det är väldigt viktigt att man har kvar de sociala kontakterna, som är så viktigt för alla människor oavsett ålder.

När det gäller hårvård och fotvård så har Borlänge kommun, sedan man byggde Tjärnahuset och Hagalundshuset, stått för hyra, inredning, el och vatten för hårfrisörskorna och för fotvården.

Detta gör att konkurrensen blir snedvriden mellan dem som har lokaler på våra boenden och de som har lokaler ute i kommunen.

I våra andra boenden har de frisörer, som har lokaler i dag, numera tecknat kontrakt för att betala hyra el och vatten som alla andra hyresgäster. Men det har hårfrisörskan och fotvården tackat nej till på Tjärnahuset, men hårfrisörskan kommer i fortsättningen att göra hembesök.

När det gäller fotvården, så gör också de hembesök.

Vi bedriver en bra verksamhet på både Tjärnahuset och Hagalundshuset, och vi uppfyller med råge de krav som lagen säger.

Jag är beredd att diskutera med alla som har förslag om hur vi ytterligare ska kunna utveckla verksamheten på våra boenden.

DORIS BRODÉN

Mer läsning

Annons