Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tjänstemän har undanhållit viktigt material"

Annons

- Ledande tjänstemän i Landstinget Dalarna har undanhållit viktigt material inför beslutet om psykiatrin och den eventuella stängningen av vårdavdelning 54 vid Mora lasarett, säger Jan Wiklund, moderat oppositionsråd.

Förslaget till landstingsstyrelsen är att lägga ner stora delar av psykiatrin i norra och västra Dalarna, bland annat vårdavdelning 54 och psykoterapimottagningen.

Detta på grund av ett förväntat underskott på 10,1 miljoner kronor för årets verksamhet.

Landstingets egna revisorer, Arne Pettersson (s) och revisionschef Kjell Johansson, har i en analys kommit fram till att underskottet beror dels på ett tekniskt fel i samband med upprättandet av budgeten, dels på kostnader av engångskaraktär. Exempelvis har en läkare lösts ut med ett stort penningbelopp.

"Budgetavvikelsen är således av sådan art att denna inte är av bestående karaktär", skriver revisorerna i en två veckor gammal analys.

- Men vi som sitter i landstingets styrelse har inte fått ta del av den rapporten, säger oppositionsrådet Jan Wiklund, som undrar om landstingets högsta tjänstemän möjligtvis velat "mörka" om psykiatrin.

- Det är mycket allvarligt att vi politiker inte fått rapporten.

Nu måste hela sparpaketet skickas tillbaka och tjänstemännen göra om arbetet, säger Wiklund, som kommer att yrka detta på måndag.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons