Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstefel låta husockupanter stanna kvar

Annons

När den 67-åriga Ellen Fransson från Grängesberg kom till sitt sommarhus i mitten av augusti upptäckte hon att det ockuperats av ett okänt par.

Men polisen lät ockupanterna stanna kvar.

Nu har statsåklagare Bengt Kullin i Västerås inlett en förundersökning om tjänstefel i samband med polisinsatsen, rapporterar Sveriges Televisions regionala nyhetsprogram Tvärsnytt.

Ellen Franssons sommarhus ligger på länsgränsen mellan Dalarna och Örebro. När hon upptäckte att huset var bebott av ett okänt par larmade hon polisen i Ludvika. Ludvika ligger närmare sommarhuset, trots att orten tillhör Örebro polisdistrikt.

Polisen i Ludvika rubricerade ärendet som olaga intrång och avstod från att gripa inkräktarna. I stället fick de två dagar på sig att flytta.

Polisen i Örebro, som tog över målet, rubricerade brotten som inbrott, stöld och egenmäktigt förfarande. Som TT tidigare rapporterat förekommer det vissa skillnader i de båda polisdistriktens beskrivningar av vad som skett vid sommarhuset.

Det par som ockuperade huset är känt av polisen. Mannen har tidigare dömts för flera våldsbrott. Enligt Tvärsnytt genomgår mannen nu en rättspsykiatrisk undersökning. Dom i målet väntas i slutet av oktober i Lindesbergs tingsrätt. (TT)

Stal tre

motorcyklar

SÄTER. Tre motorcyklar av enduromodell har stulits från Säters snickerifabrik. Den ena stals tidigare i veckan från ett tält där den stod fastkedjad. Under natten mot fredagen stals två motorcyklar ur garaget, där tjuvarna brutit sig in med bultsax.

Två av motorcyklarna är av märket Honda. Den ena är röd och vit, den andra röd och svart. Den tredje motorcykeln är en grön Kawasaki.

TT

Mer läsning

Annons