Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstedirektivet - hot eller möjlighet?

Annons

Socialdemokraterna och vänstern har satt kampen mot tjänstedirektivet högt när det gäller viktiga frågor inför EU-valet.

De borgerliga partierna menar att det inte finns fog för oron att Sverige kan komma att tvingas att ge upp en hel del regler på den svenska arbetsmarknaden.

- Med tjänstedirektivet riskerar vi att få en lönedumpning. Arbetare från andra länder kan komma in i Sverige med sämre villkor och löner och inte betala skatt i Sverige. Vi har precis sett att ett estniskt företag bjuder ut arbetskraft på Internet för 110 kronor per timme. Det visar att det vi säger faktiskt håller på att inträffa, säger Europaparlamentariker Hans Karlsson (s), på besök i Dalarna.

Han pekar på borgerliga politiker som sagt att det nu blir en jättemöjlighet att köpa billiga tjänster.

- Men det de inte säger, eller förstår, är att det heller inte blir några skatteintäkter.

Han ser också ett stort problem med den fackliga kontrollen:

- Om ett estniskt företag skickar över arbetare till Borlänge, så sitter chefen i Tallin. Vem ska man förhandla med? Facket, i det här fallet Byggnads, har inte en chans att komma i kontakt med chefen eller göra en kontroll. Det blir de estniska myndigheterna som ska utföra kontroll. Vad blir det för kontroll då? Hur många tror att estniska myndigheter åker till Borlänge och kontrollerar arbetsplatsen.

Folkpartiets förstanamn i valet, Cecilia Malmström, menar att tjänstedirektivet övertolkats av s, att farhågorna är hjärnspöken. När tjänsteföretag skickar personal till Sverige tar utstationeringsdirektivet över och då gäller svenska regler, anser hon.

- Men det är mycket osäkert vad som ska gå först, utstationeringsdirektivet eller tjänstedirektivet. Jag tror det blir stora problem här, säger Karlsson.

Kenneth Johansson (c), går till attack mot socialdemokraterna.

- Deras valbudskap riktar sig mot en fiktiv högermotståndare, som saknas både i Sverige och EU. Följden blir att regeringen underblåser EU-skepsis och försvårar för EU att föra en politik som stärker medborgarna.

Tjänstedirektivet ser han som exempel:

- Man försöker hitta frågor att skrämmas med. Det är ett fattigdomsbevis, säger Kenneth Johansson.

- Visst finns det olika delar i tjänstedirektivet som vi måste fortsätta diskutera. Men i princip är det bra med tjänstedirektivet. Huvudprincipen är ju att det ska bli enklare att sälja tjänster i andra länder. Det kommer att ge företag en större marknad och skapa ökad konkurrens, säger Kenneth Johansson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons