Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänar på färre elever

Annons

Tidigare har friskolorna fått ersättning för sina lokalkostnader, utifrån vad en genomsnittlig kommunal skola kostar.

Men enligt länsrätten strider det mot kommunallagen. En friskola ska få lika mycket pengar som kommunens dyraste skola.

- Vi måste utgå från Vikmanshyttans skola och i så fall ska Annaskolan få 245 000 kronor extra för 2004, säger barn- och grundskolechefen Lena Stoltz.

Men sista ordet är inte sagt.

- Frågan är om vi ska räkna med idrottshallen i Vikmanshyttans skola. Vi ansvarar för den under dagtid, men på kvällarna hyrs den ut av kultur- och fritidsförvaltningen, säger Sven-Gustaf Eiritz.

Han påpekar att hyran av till exempel Vasahallen inte räknas med i Vasaskolans lokalkostnader.

Det ska också utredas om ersättningen kan räknas utifrån antalet kvadratmeter i skolan i stället. I dag slås lokalhyran ut på varje elev. Ju färre elever i skolan, desto mer kostar var och en.

- Räknar vi kvadratmeterhyran, stiger inte bidraget trots att eleverna blir färre i Vikmanshyttan, säger Sven-Gustaf Eiritz.

Annars riskerar barn- och utbildningsförvaltningen att hamna i ekonomisk kris. I värsta fall blir underskottet tre miljoner kronor.

- Vi fick en chock när vi upptäckte det, säger Sven-Gustaf Eiritz som gett förvaltningen två veckor på sig att lämna ett svar på hur man ska komma ner till budgetramen igen.

- Prognosen visar på en miljon kronor i underskott, men den är osäker, berättar Lena Stoltz.

Mycket beror det på att Vasaskolan går back med en halv miljon kronor.

- Men asylskolan har också ett underskott, det är faktiskt svårt att få bidragen från Migrationsverket att räcka till, säger Lena Stoltz.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons