Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänar mer - med höjt bensinpris

Annons

De ekonomiska fördelarna med etanol E85 blir större och större. Även om bensinpriserna stiger på grund av stigande världsmarknadspriser så kommer etanol E85 troligen inte att stiga i pris.

Tillgången på etanol E85 är god eftersom etanol är ett förnyelsebart bränsle som till största delen produceras som biprodukt vid svensk pappersmassaindustri. Därför kan vi nog även fortsättningsvis se betydligt lägre priser på etanol E85 än på bensin.

De bilmodeller som har kapacitet att drivas med etanol E85 blir också fler.

Tidigare har bara Ford haft bilar anpassade för etanoldrift. Under 2005 kommer både Saab och Volvo ut med nya bilar gjorda för att köras på både E85 och bensin.

De nya etanoldrivna bilarna är inte heller märkbart dyrare i inköp än motsvarande bensindrivna modeller.

För de med företagsägd bil eller förmånsbil är etanolbilar till och med billigare då förmånsvärdet skrivs ned med upp till 20 procent.

Inte bara företag kan tjäna pengar på att ha etanolbil, förutom att bränslepriset är förmånligt kan etanolbilägare inom kort i Falun köpa parkeringstillstånd för 100 kronor, tillståndet ger fri parkering på samtliga avgiftsbelagda parkeringar och är giltigt i tre år.

- Vi på kommunen ser gärna att invånarna i Falun använder miljövänligare bilar, säger handläggare vid trafik- och fritidsnämnden i Falu kommun.

Den största fördelen med att köra på etanol är naturligtvis fortfarande att miljön mår bättre. Etanoldrivna bilar släpper ut 90 procent färre partiklar och 60-80 procent mindre koldioxid (CO2) än bilar som drivs med bensin.

Att tanka en etanolbil är i dag inte något större problem, antalet tankställen för etanol E85 ökar i Dalarna, i dag finns det fem tankställen, i maj tillkommer ytterligare tre.

- I Dalarna börjar tankmöjligheterna för etanol vara relativt väl utbyggda, men när man trots det inte hittar något tankställe för etanol kan man tanka bensin. Det är alltså helt riskfritt att ställa om från fossilt till förnybart, säger Mattias Goldman vid intresseorganisationen Gröna bilister.

- Intresset för de nya bilarna är enormt, säger Linus Lundberg, Saabsäljare på Carlia bil i Falun.

- Hittills har vi nog tagit emot fem, tio beställningar, det tycker jag är mycket på en bil som inte börjar levereras förrän i september, avslutar Linus Lundberg.

MARCUS FAGERSTRÖM

Mer läsning

Annons