Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänade miljoner på att kringå kartell

Annons

I slutet på 90-talet började gatukontoret misstänka att allt inte stod rätt till vid anbudsgivningen på asfaltsarbeten. Samma känsla hade Borlänge kommun.

- Skanska och NCC låg för lika i anbuden och det slutade alltid med att de tog hem anbud i samma kommun som gången innan, säger tekniska nämndens ordförande Bo Jönsson, m.

Falun och Borlänge bestämde sig då för att försöka få in någon annan genom att locka med mängdrabatt. De båda kommunerna samordnade en större upphandling som skulle sträcka sig över tre år.

Anbudsgivarna fick tre alternativ. Det första var att bjuda på hela jobbet i de båda kommunerna samtidigt. De två andra var att bjuda på jobben i någon av kommunerna.

Ingen entreprenör bjöd på hela jobbet. För Borlänges del slutade det med att NCC som tidigare kammande hem anbudet.

Men för Falun gick det mycket bra. ASFAB från Mora kom in med ett anbud som låg hela 25 procent lägre än det näst lägsta budet.

ASFAB fick jobbet och för Faluns del innebär det mellan 2 och 2,5 miljoner lägre kostnad per år under treårsperioden.

Det här kan vara ett trendbrott, anser gatuchef Anders Liljekvist.

- Har det tidigare varit en hopsnackning mellan Skanska och NCC så torde de nu få se över sin prisbild. Har det inte varit det får de nog ändå göra det, säger han.

Frågan om det eventuella kartellsamarbetet togs också upp i kommunfullmäktige av Sören Johansson, v. Han ville veta om Bo Jönsson tänkte undersöka möjligheterna för Falun att få skadestånd. Och det tänkte Bo Jönsson göra när man visste lite mera. Men det bästa vore, framhöll han, att gå samman med andra drabbade kommuner via kommunförbundet.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons