Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjäna upp till 40 procent

Annons

Den första juni öppnade Ludvika Partiaffär för första gången frukt- och grönsakslådorna på det just iordninggjorda Garvarns torg.

- Sedan dess har vi varit där praktiskt taget alla dagar utom söndagar, säger Erik "Eken" Johansson, som driver företaget.

- Och efterfrågan bara växer och växer. Varje dag kommer fler och fler kunder.

NLT har jämfört priserna på någ-ra av de vanligaste frukterna och grönsakerna. Jämförelsen visar att priserna i genomsnitt skiljer nästan 40 procent mellan Lud-vika Partiaffär och den närmaste konkurrenten - Hemköp City.

Hur kan ni hålla så låga priser?

- Vi är grossister, vilket gör att vi kan hoppa över ett led. Det innebär att vi kan ge kunderna ett bättre pris på samma produkter, förklarar "Eken" på Ludvika Parti-affär.

Det handlar alltså inte om någon prisdumpning?

- Nej, nej, vi har ordentliga marginaler. Däremot tar Saba ut alltför höga priser av Hemköp, eftersom de har kontrakt med dem genom Axfood. Det gör att deras priser skjuter i höjden.

Marianne Norström, som är ansvarig för avdelningen frukt- och grönt på Hemköp City i Ludvika medger att man har kontrakt av det slaget.

- Men vi kompletterar med varor från Ludvika Partiaffär, påpekar hon.

- Vi är glada att den finns, men är också mycket nöjda med de fasta leverantörer vi har.

Hon förklarar att skillnaden mellan Hemköp och Ludvika Partiaffär är att Hemköp har ett större sortiment, medan Ludvika Partiaffär har lägre priser på bas-varor.

Och ni har inte förlorat några kunder sedan de började sälja på Garvarns torg?

- Nej, egentligen inte. De flesta av dem som kommer till oss har hela recept eller inköpslistor med sig. Då måste de få tag på allt, och inte bara några få produkter.

Men fakta kvarstår, ni är mycket dyrare.

- Jo, det är sant, men eftersom vi har ett större sortiment verkar kunderna vara trogna ändå.

Inte heller Jean Ringberg, som säljer jordgubbar till Ludvika Handbollsförening, som sedan säljer dem på gågatan, känner någon konkurrens från Ludvika Partiaffär. Detta trots att de är fem kronor billigare per liter.

- Vi har åtminstone inte märkt någonting hittills, säger han.

- Och även om vi skulle sälja lite sämre så gör det inte så mycket, eftersom de flesta matvaruaffärer från Kopparberg till Idre är våra kunder.

I stort sett alla verkar vara nöjda med torgmarknaden.

- Kunderna är nöjda, vi är nöjda och konkurrenterna har inte klagat, konstaterar "Eken".

Marknaden pågår till och med sista juli.

Tills dess är det bara att fortsätta göra frukt- och grönsaksfynd.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons