Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titos stöd har fört Gabriella framåt

Annons

Rättvikstjejen Gabriella Dalgärde, 16 år, har vågat ta ett avgörande steg för att utveckla sin stora teater- och musiktalang.

Nyligen flyttade hon till Stockholm, för att börja den erkänt kvalitativa musiklinjen vid Kulturamas fria gymnasium.

- Vi är 18 stycken från hela landet som antagits till utbildningen, säger hon.

I våras gick hon ut nian i Rättvik. Under sin uppväxt har hon ägnat mycket tid åt musik vid den kommunala musikskolan och åt teateruppsättningar vid Kulturpalatset.

Många har sett henne i de lokala uppsättningarna av musikalerna Hair och Lavv. Ofta har hon deltagit bakom kulisserna i Dalhalla och hjälpt till vid olika uppsättningar och evenemang.

Inför grundskoleavslutningen sökte hon bland annat till Kulturamas fria gymnasium vid Hammarby sjöstad i Stockholm. Hon kom in på skolans gymnasiala musikalutbildning. En nystartad treårig utbildning som ställer stora krav på sina elever vad gäller talang och vilja att arbeta hårt.

- Kraven är uttalat högt ställda. Jag var inte nervös för starta. Jag trodde att det skulle bli roligt, och det är det också. Utbildningen är bra upplagd - och varvad med många teater- och musikalbesök i Stockholm, säger hon.

I helgen besöker hon sin hembygd. Hon ska bland annat se och träffa Tito Beltran, som uppträder med Roberts Wells och Rhapsody in Rock i Dalhalla under helgen.

- Utan Dalhallas och Tito Beltrans stöd hade jag inte varit där jag är i dag. Jag har fått vara med under flera somrar bakom kulisserna i Dalhalla. Tito fick jag kontakt med genom Dalhalla redan år 2000. Han sade att jag hade fin röst. Sedan dess har vi haft kontakt minst en gång i veckan. Han har lagt ned stor tid på min musikaliska utveckling. Han har stöttat mig i mina sångstudier och gett mig olika tips inför framtiden, säger hon.

Framtiden hägrar.

- Efter Kulturama hoppas jag komma in på teaterhögskolan eller balettakademien. Jag hoppas att det slutar med att jag blir en etablerad musikalartist, säger Gabriella Dalgärde.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons