Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiskenled - nej tack

Annons

Flera ärenden i kommunstyrelsens utvecklingsutskott berörde de tidigare så omdebatterade trafiklederna. Jan Lindholm har i en motion föreslagit att man ska upphäva båda reservaten så att ingen led byggs i framtiden.

Om det blev det strid. Majoriteten vill i vart fall ha vägreservatet för Tiskenleden upphävt. Och det vill i princip oppositionen också för ingen kan i dag tänka sig att bygga den bro över Tisken som hör ihop med vägplanerna.

Något beslut i frågan fattades dock inte utan kommunstyrelsen får senare ta ställning till om motionen ska avslås eller bifallas.

Anledningen till att majoriteten tvekar om Tiskenreservatet är att det är en stor apparat att få det upphävt och det är kommunal-rådet Jonny Gahnshag för dagen inte villig att dra igång. För det medför också att kommunen måste börja arbeta för att få samma status på vägreservatet för Slussenleden som Tisken-leden har i dag.

Politikerna vill inte ställa sig helt utan möjlighet att bygga en led om det i framtiden visar sig behövas.

Men det är absolut nödvändigt att kommunen startar processen för att få bort Tiskenreservatet, hävdar Maria Wilje. Där det ligger i dag blockerar det mycket av de planer kommunen har för olika förändringar.

Ett exempel är hennes eget förslag att man skulle kunna sälja mark vid Kvarnberget för attraktiva bostäder om köparen bekostar en flytt av hoppbackarna till Lugnet.

Sådana planer går inte att genomföra i dag eftersom det aktuella området ligger inom reservatet för Tiskenleden, konstaterar stadsbyggnadskontoret.

Muddringen av Tisken är en annan viktig fråga som påverkas av reservatet, påpekar Maria Wilje.

Den tredje frågan som hör samman med lederna är en bro över Slussen som hör samman med Slussenleden. Bron diskuterades livligt i utvecklingsutskottet där politikerna talade om allt från en mindre lokalbro till en stor hög bro som Slussbruden kunde passera under.

Beslutet blev dock att kommunen tills vidare lägger brofrågan i malpåse.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons