Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tipsen blev liggande

Annons

Justitieombudsmannen (JO) riktar kritik mot hur polisen i Falun hanterat den långa utredningen av Pernillamordet. JO menar att det inte är godtagbart att tips ligger obearbetade under längre tid, något som skett i Pernillautredningen. JO anser också att den som haft det högsta ansvaret för utredningen inte haft en fullständig överblick över vad som hänt i fallet och riktar kritik mot att det brustit i kommunikationen med den polis som arbetat med fallet.

Mordet på Pernilla skedde den 4 juni 2000 och polisen hade inledningsvis stora resurser. En kriminalinspektör var från halvårskiftet 2002 ensam ansvarig för att ta hand om och bearbeta inkomna tips och spaningsuppslag. När fallet uppmärksammades i medierna under oktober 2003 hade polisen mellan 70 och 80 tips som inte registrerats och dessutom ett 30-tal registrerade tips som inte bearbetats. Det var mot bakgrund av dessa uppgifter som dåvarande chefs-JO Claes Eklundh på eget initiativ beslutade om en granskning av Pernillautredningen.

I sin granskning har JO funnit att det fanns tips som lämnats muntligt till kriminalinspektören och som inte blivit registrerade. Samtidigt med Pernillamordet hade polismannen också ett 40-tal andra ärenden vilket gjorde att han bara kunde ägna en bråkdel av sin arbetstid åt det aktuella mordet.

Trots att polismannen själv påtalat att han hade hög arbetsbelastning och inte hann med att bearbeta tipsen i Pernillamordet fick inte utredningen mer resurser. I samband med att fallet uppmärksammats fick utredningen också nya resurser. I sin bedömning påpekar nuvarande chefs-JO Mats Melin att det är märkligt att polisen ger mer resurser till utredningen först efter att en granskning inletts. Polismyndigheten ska själva göra en korrekt bedömning av hur många utredare som krävs.

Ansvariga inom polismyndigheten har inte gått att nå för en kommentar om granskningsresultatet.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons