Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tippens grannar storknar

Annons

Fågelmyra avfallsanläggning har funnit sedan slutet av 1970-talet. Då skulle den bara vara för byggmaterial, men sedan dess har tipp-en utvidgas gång på gång och nu kommer sopor från hela länet hit.

De boende i området har under flera års tid försökt att få Borlänge energi att göra något åt lukt- och bullerproblemen på tippen. Enligt de boende överstiger ljudet för bergskrossningen tillåtna gränsvärden och kompostanläggningen ger ifrån sig en söt och otäck lukt.

- Det har blivit värre och värre, säger Kjell Hjorth:

- Nu är vi beredda att gå hur långt som helst. Jag vill kunna åldras här, sitta på altanen och andas frisk luft utan att få en söt otäck lukt i ansiktet. Vi vill ha tillbaks idyllen, som det är nu håller det på att bli ett industriområde.

Ett 30-tal närboende har därför nyligen undertecknat en skarp skrivelse till länsstyrelsen om de olägenheter som Fågelmyratippen medför och där de anklagar Borlänge energi för att inte lever upp till miljöbalken.

På grund av den allvarliga skrivelsen genomförde länsstyrelsen en oanmäld inspektion av avfallsanläggningen. Vid det besöket konstaterades:

Att lukten inte var direkt besvärande, men att det förmodligen berodde på att det vid inspektionstillfället regnade och att regn har en luktdämpande effekt.

Att de anställa upplever det som besvärande att vända de utlagda komposthögarna, eftersom lukten då är mycket stark.

Att täckningen av oöppnade matavfallspåsar och gamla tömda avfallspåsar inte är tillräcklig och att de lockade till sig måsar och kråkor som vill åt matresterna.

Länsstyrelsen har nu ställt krav på Borlänge energi att förbättra täckningen av det organiska materialet och dämpa lukten vid vändningen av komposthögarna.

- Vi jobbar med det precis nu och vi kommer lägga förslag på åtgärder. Vi vill göra rätt saker, inte famla i luften, utan veta vad vi gör och att det vi gör gör nytta. Vår ambition är att förändra den situation som är, säger Ulf Norberg, anläggningschef vid Fågelmyra avfallsanläggning.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons