Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tippen - ett problem i Aspeboda

Annons

- Det här är ju våra gamla jaktmarker, fritiden är inte vad den har varit. Det går inte att vara ute en vardag, och nu går det inte att jaga på lördagarna heller, säger Kjell Hjorth som bor i Sörbo, två kilometer bort.

- Ger man de lillfingret tar de alltihop, säger Kjell.

Han minns när tippen anlades i slutet av 70-talet. Då skulle den bara vara för byggmaterial. Nu är den snart en av Sveriges största. Här dumpas allt från farlig kemi till latrin och djurkadaver. Man utvidgar tippen för att ta emot avfall från hela länet, det ska skötas med bästa EU-standard, inget vatten ska sippra ut. Därför mal man ner och cementerar berget.

Största problemet för grannarna har varit krossen, nu har man fått ner ljudnivån men ljudet från bilmaskinen skär fortfarande i öronen.

- Men det här är alldeles för centralt. Förut skulle de sluta 2005, men nu ser vi inget slut på det, säger Kjell.

Han ser det som ett rejält intrång i närmiljön, men är en resonabel man. Någonstans måste man ju göra av det gemensamma avfallet. Det är bara att det blivit så stort i Fågelmyra.

Kjell Hjorth tror på att resonera och lösa i samförstånd, och tycker han fått gott gehör från Borlänge Energi.

- Vi kan inte stoppa det här nu, men måste göra det bästa möjliga av situationen, och vi måste vara med hela tiden, säger Kjell som sett till att Sörboborna nu är remissinstans kring utbyggnaden.

Han är också orolig över om lakvattendammarna kan förorena vattendrag och vad askan från förbränningen i Bäckelund egentligen innehåller.

Var fjortonde dag ska kompostmassorna vändas, vid sydvästlig vind som ofta råder så vilar den söta stanken tung över Sörbo. Den når ända till Ornäs och Ljusdal. Nå, inte åt Hälsingland, utan den lilla byn nära Aspeboda kyrka.

Ett nytt problem är att återvinningscentralen nu har öppet även lördagar för allmänheten. Sörbo-Smedsbo jaktlag jagar fortfarande i området och den täta trafiken är farlig för hundarna. Nu ska man ha ett möte med Borlänge Energi. Jägarna föreslår att man håller stängt på helgerna från den 1 oktober till den sista december. Så går de i alla fall jaga ifred på helgerna.

Vid mötet i tisdags, som vi berättar om här intill, beslutades att Borlänge Energi skulle bjudas in till ett möte, för information och utfrågning.

Mer läsning

Annons