Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tippade jord i vattnet för att få bättre strandtomt

Annons

Länsstyrelsen i Falun har åtagit sig att samordna processen mot fastighetsägarna.

De brottsrubriceringar som myndigheterna hotar med kan vid en fällande dom ge mellan böter och upp till två års fängelse.

Fastighetsägarna har anlitat advokat Olof Riesenfeld som för dagen avböjer att kommentera fallet.

- Det är någon timme gammalt för mig så jag kan inte detaljerna ännu, säger advokaten.

Vid kommunens inspektion noteras att det fanns en omfattande maskinpark på strandtomten bestående av en lastbil, en dumper och en stor grävmaskin.

Ett stort ingrepp har gjorts i en bergkam på tomten. I bergkammen har en cirka 50 meter lång, sex till tio meter bred och upp till fem, sex meter djup ravin tagits upp. Massorna har använts till att fylla ut strandlinjen i sjön Väsman.

Eftersom fastighetsägarna inte ansökt om tillstånd och begärt strandskyddsdispens så anses det vara ett brott mot miljöbalken och strandskyddslagarna.

Miljöpolisen i Dalarna har startat en utredning.

- De såg allvarligt på fallet och sa att det skulle prioriteras, säger miljöchefen Göran Eriksson.

Vid länsstyrelsens miljöenhet bedömer Stefan Tansbo som nu åtagit sig tillsynsansvaret att brottet är grovt.

- Strandskyddet, vattenlagen och så har ett väsentligt ingrepp skett i naturmiljön som kräver samråd. Vilka lagar som fastighetsägarna brutit mot är nu en fråga för polis och åklagare.

- Från länsstyrelsen bedömer vi att det kan bli aktuellt att utöver vad en domstol dömer ut kräva att marken återställs. Nu kan inte ett berg återställas till sitt ursprung men vi får se till att det görs så snyggt det bara går. Vi måste också avvakta tills snön är borta så vi ser fulla vidden av ingreppet, säger Tansbo.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons