Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiotusentals kräftor togs upp ur Väsman

Annons


- Vi har hos länsstyrelsen begärt att få göra en nödvändig stadgeförändring. Sedan hoppas jag att årsstämman i början av nästa år kan besluta om att släppa kräftfisket fritt.

Det säger Leif Lagerquist som är ordförande i Väsmans fiskevårdsområdesförening.

Föreningen har 590 fiskerättsinnehavare men av dessa var det bara cirka 100 som utnyttjade sin kräftfiskerätt under tre augustikvällar.

- Samtliga som fiskat kräftor är skyldiga att lämna in rapporter om hur fisket gått. Hittills har jag fått rapporter från 50 - 60 stycken.

- De har fått upp 35 000 - 40 000 kräftor. I genomsnitt har 46 procent av kräftorna behållits då de haft godkänd storlek, minst tio centimeter från nos till stjärt, upplyser Lagerquist.

- Vissa kräftfiskare har rapporterat om stora exemplar men annars är det många kräftor som ligger precis på gränsen för att vara lagliga. Varför det är så vet vi inte.

Att nästan 500 fiskerättsinnehavare inte deltagit i fisket, överraskar kanske en del. Lagerquist tror dock att förklaringen kan vara att många inte känner till att de har fiskerätt.

- För att ha fiskerätt i Väsman ska man äga mark på, enligt gamla begrepp, mantalssatt jord.

- Fastigheterna behöver inte vara belägna intill sjön. Jag har själv en fastighet inne i Gonäs som har fiskerätt.

- Men sommarstugetomten, som ligger vid sjökanten, har ingen fiskerätt, berättar Lagerquist.

Som i så många andra vattendrag är det den amerikanska signalkräftan som förekommer i Väsman. Pesten slog ut Väsmans bestånd av flodkräftor i slutet av 40-talet och början av 50-talet, upplyser Lagerquist.

- I slutet av 70-talet och början av 80-talet var det folk i Stensbo och Sunnansjö som fick tillstånd att plantera in signalkräftor.

- Fiskevårdsområdesföreningen gjorde sedan inplanteringar under några år med början 1991.

- Signalkräftan, som känns igen på en vit fläck på varje klo, är bärare av kräftpest och jag tror inte att det finns en enda flodkräfta kvar i sjön, säger Leif Lagerquist.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons