Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiotals gripna i Budapest

Annons

Åtta människor skadades och 56 personer greps under kravaller i Budapest sent i torsdags. Polis slog till mot högerextremister som ville fira den ungerska nationaldagen på sitt eget sätt.

Demonstranterna byggde barrikader som de satte eld på, krossade fönster och kastade stenar och flaskor mot polisen, som svarade med vattenkanoner och tårgas.

När lugnet åter hade lagt sig kunde kravallerna summeras. Åtta personer, varav sju poliser, hade skadats och 56 demonstranter hade gripits. De gripna riskerar åtal på en rad punkter.

En del av demonstranterna viftade med Arpad-fanan, som blivit symbol för den yttersta högern. Andra gjorde Hitlerhälsningar.

Våldsamheter hade befarats sedan polisen fått uppgifter om att extremister förberett sig för bråk. Polispådraget var stort eftersom myndigheterna ville undvika en upprepning av de våldsamma kravaller som skakade den ungerska huvudstaden i september och oktober. De utlöstes av att den socialistiske premiärministern Ferenc Gyurcsany erkände att han medvetet vilselett väljarna om det ekonomiska läget inför valet förra året. Efter valsegern har han sjösatt de hårda åtstramningar han hade lovat att inte genomföra.

TT

Mer läsning

Annons