Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiotal fastigheter har gamla avloppsanläggningar

Annons

Sedan flera år tillbaka har Falu kommun arbetat med ett stort LIP-projekt för att minska övergödningen av Vikasjön från enskilda avlopp. I Vika Strand har man byggt ett nytt avloppsreningsverk till ett 50-tal hushåll. I Vika kyrkby har nätet byggts ut för att kunna ansluta ytterligare 20 fastigheter till det kommunala reningsverket i byn. Och 17 hushåll har nappat på erbjudandet att åtgärda sina enskilda avlopp med hjälp av LIP-bidrag upp till 50 procent av kostnaden, dock högst 40 000 kronor.

Uppskattningsvis är det nu mellan 10 och 20 fastigheter som har kvar sina gamla enskilda avloppsanläggningar, och som inte tog chansen att åtgärda avloppen när det fanns bidrag att söka.

- Vi ska kolla upp dem som är kvar, det ingår i miljökontorets verksamhetsplan för 2004 att ha tillsyn över dessa, säger Chatarina Andersson.

Hur mår Vikasjön i dag? Har det här redan gett positiva effekter på sjön?

- Det man ser det först på är att man nu slipper höga bakteriehalter. Förr om åren har det varit otjänligt badvatten vid vissa badplatser, om man slutar med direktutsläpp så blir det en naturlig effekt att bakteriehalterna sjunker.

- Det tar däremot åtskilliga år innan det går att se en förbättring av näringsbelastningen på sjön. Det som händer nu är snarare att det inte försämras ännu mer.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons