Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tioåringar övergavs

Annons

När det var dags för hemfärd, blev de två tioåringarna kvarlämnade och övergivna vid backen.

Det var dukat för en härlig friluftsdag. 75 elever från låg- och mellanstadiet, skoldistriktet Berget, hade åkt till Bjursåsbacken.

När eleverna samlades för återfärd, saknades två av eleverna. Eftersom eleverna hämtades av en beställnings-buss, hade chauffören inte tid att stanna kvar och vänta på de två bortflugna tioåringarna.

De två eleverna hade glömt bort tiden och fortsatte att åka skidor.

I stället för att leta upp eleverna, åkte bussen med nio ledare och ett antal föräldrar tillbaka till skolan i Falun.

En ledare stannade dock kvar en stund och väntade - men tröttnade efter ett tag och lämnade de båda tioåringarna åt sitt öde.

När bussen kom till Falun, stannade busschauffören till där mamman till ett av barnen arbetar.

Mamman fick då besked om att hon själv fick åka och hämta barnen vid Bjursbacken.

Mamman blev av naturliga skäl både arg, ledsen och mycket förvånad över hur skolan kan lämna kvar två tioåringar i backen utan minsta tillsyn.

Även om tioåringarna trotsade samlingen och fortsatte att åka, så ligger förstås ansvaret att eleverna kommer hem helskinnade på skolan och dess ledare.

Birgitta Lindqvist, rektor för skoldistriktet Berget, tycker att hela historien är olycklig.

- Det är naturligtvis helt fel att lämna två tioåringar kvar i backen, skolan har förstås ett ansvar att alla elever ska komma hem i laga ordning från en friluftsdag, säger Birgitta Lindqvist.

- Men det finns omständigheter som ligger till grund för att det blev så här. Vi hade inga marginaler för att hålla bussen kvar, många av lärarna skulle hem på möten och hade tider att passa. Det uppstod en stressig situation, förklarar Birgitta.

Men även om det finns förklaringar, står faktum kvar att man inte kan lämna två tioåringar ensamma i en slalombacke utan tillsyn.

- Vi har gjort ett misstag, vi kommer redan den här veckan att se över våra rutiner, något sådant här får inte upprepas i framtiden.

- På fredag kommer vi dess- utom att träffa de båda tioåringarnas föräldrar och reda ut begreppen, säger Birgitta Lindqvist.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons