Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tioåringar hamnade på fel buss

Annons

Föräldrar anser att det nya systemet med skolskjutsar i Järna gjorde att fem barn av misstag hamnade i Vansbro i stället för att komma till sina hem i Hulån. När barnen inte kom hem ringde en av föräldrarna runt för att höra vad som hänt barnen.

- Jag blev vettskrämd när busschauffören sade att det inte fanns några barn som väntade i Myrbacka, säger Magdalena Granberg, förälder till ett av barnen.

Tidigare har barnen haft skolskjuts direkt från skolan i Skålö till hemmet. Den här terminen ska barnen i stället resa med Dalatrafiks bussar.

I onsdags var första skoldagen utan direktbuss och eleverna från Skålö fick först åka till Myrbacka Skola i Järna och sedan byta buss. Det enda barnen visste var att de skulle åka med en buss 94 mot Vansbro. I Myrbacka fanns två bussar med nummer 94 och båda skulle gå mot Vansbro.

Det barnen inte uppmärksammade var att den buss som de gick ombord på körde fel väg. Resan gick via Uppsälje, på fel sida av Västerdalälven för den som är på väg till Hulån. Väl framme i Vansbro klev barnen av och fick hjälp av en busschaufför att ta rätt buss hem. Under tiden var föräldrarna fortfarande ovetande om var barnen befann sig.

- Barnen fick vänta en halvtimme i Vansbro, men det var tur att de fick hjälp att hitta rätt, säger Magdalena Granberg.

Skolskjutsarna direkt från skolan i Skålö har försvunnit som ett resultat av att Dalatrafik tagit bort en busstur från Vansbro till Nås. Den skolbuss som tidigare körde hem barnen från Skålö skola används i stället för att skjutsa barnen som ska resa mot Nås från Myrbacka. Marianne Bergqvist, rektor och ansvarig för skolskjutsarna i Järna, kan inte erbjuda några andra möjligheter till skolskjuts än de som nu finns.

- Jag kan förstå att föräldrarna blev rädda och oroliga, men det slutade ändå bra, säger Marianne Bergqvist.

Hon tycker inte att de nya skolskjutsarna är svåra att hantera.

- Vi har förskolebarn som brukar åka med Dalatrafiks bussar utan problem, säger Marianne Bergqvist.

Marianne Bergqvist vill också betona att hon tycker att chaufförerna är duktiga på att se till att barnen kommer säkert fram till skolan och hemmet.

Nu har skolan ändå talat med bussbolagen och meningen är att det inte ska finnas någon risk att elever hamnar på fel buss.

- Den här situationen ska inte inträffa igen, säger Marianne Bergqvist.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons