Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tioåring får MVG

Annons

Skolan är liten och eleverna unga.

Men ambitionerna är höga och engagemanget häpnadsväckande.

Så när som på en månad har det gått tio år sedan de första eleverna vid Djuråsskolans musiklinje framförde det musikaliska "tv-spelet" Tänk om, som handlade om ett gäng undomar som plötsligt fick möjlighet att styra händelserna på tv.

Musikalen var skriven av aktörernas klassföreståndare, Mats Pärsson, och för regi och koreografi svarade Stina-Kari Axelsson.

Sedan starten har musiklinjens elever satt upp tio musikaler, gett 100 föreställningar och lockat över 12 000 åskådare.

När musiklinjen i samarbete med Musik- & Dansskolan i kväll har premiär på Tummelisa är det ett skutt in i ett andra decennium och ett bevis på musiklinjeidéns livskraft. Det är också ett jubileum - eftersom det i år är 200 år sedan sagoberättaren och Tummelisas upphovsman Hans Christian Andersen föddes.

I orkesterdiket i Lindberghallen finns Salongsorkestern, där Mats Pärsson är en av medlemmarna, och i regissörs- och koreografstolen sitter, som vanligt, Stina-Kari Axelsson. I orkestern ingår också bland andra musiklinjens nuvarande ansvarige ledare Anders Soldh.

Musiklinjens avgångselever hyllar HC med en färgsprakande, fantasieggande och i stora stycken proffsig uppsättning. En enkel, men genomtänkt scenografi utgör en bra ram för den tankeväckande handlingen och för många goda sång- och skådespelarinsatser. Koreografin är genomarbetad och den levande musiken betyder mycket för helheten.

- Årets elever, som nu gör sitt examensprov, är otroligt jämna och väldigt duktiga, tycker Stina-Kari Axelsson, som också berömmer de många föräldrar som ställt upp och bland annat sytt kläder till uppsättningen.

Totalt blir det åtta föreställningar, varav två offentliga, och de som inte tar chansen att se eller lyckas få biljetter till Tummelisa är bara att beklaga.

Tummelisa önskar att hon vore stor, men hon, samtliga aktörer, musiklinjen, Djuråsskolan och Musik- & Dansskolan visar med all önskvärd tydlighet att ålderns och storlekens betydelse faktiskt kan vara pytteliten.

Storhet är betydligt mer än ett fysiskt och numerärt mått.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons