Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio tjänster försvinner

Annons

Flextronics har cirka 140 anställda i Dalarna. Chef för region väst, dit Dalarna hör, är Lennart Frejd, Göteborg. Han vill inte ange något exakt antal när det gäller antalet övertaliga.

Frejd uppger dock att övertaligheten motsvarar mindre än tio procent av de anställda i såväl Dalarna som hela region väst.

-I region väst har vi 1 075 anställda. Vi har i dag inlett förhandlingar med facken men övertaligheten är under 100 tjänster, säger Lennart Frejd på tisdagen.

Vad han definitivt kan säga är att övertalighet och uppsägningar är skilda saker. Flextronics vill minimera antalet uppsägningar.

Inom Flextronics finns ett omställningsavtal där ett alternativ är att anställda erbjuds en summa pengar för att sluta frivilligt. Ett annat alternativ har varit tidigarelagda pensioneringar, en lösning som troligen inte blir aktuell den här gången.

Flextronics har tagit över mycket av den verksamhet som tidigare fanns inom Telia. Vid årsskiftet 2001-2002 köpte Flextronics sex bolag av Telia.

De sammanlagt sju bolagen ska nu omvandlas till ett bolag, en rationalisering som framför allt kommer att märkas på tjänste-mannasidan.

Neddragningarna förklaras också med att Telia, Nokia och Ericsson dragit ned på sina beställningar.

Helen Isaksson är ordförande och förhandlingsansvarig vid fackförbundet Sekos fackklubb på Flextronics i Dalarna. Hon vill inte spekulera något om hur många som kan räknas som övertaliga i länet.

-Vi hoppas på så mycket frivilliga lösningar som möjligt, säger hon och hänvisar till omställningsavtalet.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons