Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio nya jobb i Furudal

Annons

Under de senaste månaderna har kommunen, arbetsförmedlingen, länsstyrelsen och Leksands sparbank fört förhandlingar med familjen Lottonen och familjeföretaget Aerotec industris.

Kontakten uppstod av ödets nyck. Efter flera år som turister i Rättvik och Furudal ville familjen Lottonen köpa något lämpligt fritidshus i bygden. De kontaktade banken och diskussionerna fördjupades.

I går presenterades resultatet av förhandlingarna som betyder att företaget flyttar sin verksamheten från Strängnäs till Furudal. I praktiken betyder det att tio nya arbetstillfällen skapas i Furudal.

- Vi kan inte expandera mer i de befintliga lokalerna i Strängnäs. Tack vare bankens arbete, kommunens inställning och att vi trivs bra här blev detta mycket intressant. Vi räknar med att nyanställa cirka tio i Furudal. I dag är vi tre familjeanställda i företaget, säger ägaren Pertti Lottonen.

Företaget startades 1999 och betecknar sig som ett teknologiskt verkstadsföretag. Bland annat tillverkar företaget mobila tågtvättar.

- Det är ett av fem "ben" som företaget står på, säger sparbankens kontorschef Pär Knis.

I övrigt finns också markutrustning till flygplatser i tillverkningssortimentet. Exakt vilken utrustning det handlar om vill företaget ännu inte avslöja. Kunder finns, men de är också hemliga.

- Jag vill avvakta ett tag med dessa detaljer av hänsyn till kunderna, säger Pertti Lottonen.

Banken understryker att företaget har en stark utvecklingspotential, med bland annat flera egna världspatent.

- Om två år har vi nog vuxit, hur mycket är svårt att säga, säger Pertti Lottonen.

Nyetableringen gläder kommunen.

- En oerhört bra sak. Förutom jobben och utvecklingsmöjligheterna för företaget betyder etableringen att det även blir positiva effekter för bygdens underleverantörer. Det är avancerade saker som ska byggas i Furudal, säger kommunalrådet Jonny Jones.

Personalen ska rekryteras och utbildas i samarbete med arbetsförmedlingen. Innan jul ska verksamheten vara i full gång.

- Det är så vi har planerat, säger Pertti Lottonen.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons