Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio nya företag på tre år

Annons

- Vi har ju en enorm kontaktyta i Sälenfjällen. Dit kommer 1 miljon turister varje år. Nog är det konstigt om vi inte där skulle kunna hitta en och annan som vill flytta hit och kanske ta med sig eller starta något nytt företag, säger Ingemar Kyhlberg som är näringslivschef i kommunen och samtidigt projektledare för Marknadsplats Sälen.

9 miljoner kronor satsas i det här projektet, som ska drivas av Malungs resurs- och framtidscenter MRF. Företagarna i kommunen gör egna insatser för 4 miljoner kronor, EU bidrar med 2,5 miljoner kronor, kommunen med 2,1 miljoner kronor samt länsstyrelsen med nära en halv miljon kronor.

Kyhlberg ska till 40 procent av sin tjänst arbeta med Marknadsplats Sälen. Dessutom ska en delprojektledare anställas på heltid samt en assistent på halvtid.

Man ska främst arbeta mot Mälardalen och försöka få Sälengäster därifrån att flytta med familj och företag och etablera sig i Malungs kommun. Och att knyta kontakter som befintliga företag kan ha nytta av.

- Basen blir människor som flyttat från bygden och därmed har anknytningar hitåt. Vi ska försöka locka dem via hemvändardagar och visningsresor, berättar Kyhlberg.

I Sälen ska MRF i samarbete med bland andra Lärcenter, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan skapa en "mötesplats Sälen", en mötesplats som man med samarbete ska hålla öppen i stort sett dagligen under turistsäsong.

Där ska man erbjuda nyföretagarrådgivning och visa vilka förutsättningar som finns i kommunen med företag, lokaler, industrifastigheter och bostäder.

I projektet ingår också två stora Företagsmässor. Den första arrangeras redan i år och den andra om två år. Man ska även hålla egna seminarier och presentera affärsmöjligheter och utnyttja kontakter med företag som har sina konferenser i Sälenfjällen. Sex minimässor varje år, i samband med olika evenemang som Vasaloppet och Dansbandsveckan ingår också i planerna.

De klart uttalade målen är 20 nya arbetstillfällen, 50 arbetstillfällen som bevaras samt 10 nya företag.

- Det blir tufft, men utfallet får förstås gärna bli ännu bättre, säger Ingemar Kyhlberg.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons