Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio miljoner kronor

Annons

Ansökan om statsbidrag ska behandlas av Nutek (Närings- och teknikutvecklingsverket). Länsstyrelsen med landshövding Ingrid Dahlberg i spetsen har yttrat sig positivt över ansökan.

"Den beräknade sysselsättningsökningen -cirka 40 personer - i Grängesberg är av mycket stor vikt för regionen. Spendrups Bryggeri AB är ett framgångsrikt företag som har stor betydelse för regionen", heter det bland annat i yttrandet.

Vanligen handläggs ansökningar om bidrag av länsstyrelsen. Spendrups ansökan ligger dock på en sådan nivå att den centrala statliga myndigheten måste ta ställning.

- På länsstyrelsen kan vi besluta om bidrag till projekt med sammanlagda investeringar på 25 miljoner kronor, berättar Mikael Selander som är chef för länsstyrelsens näringslivsenhet.

Selander upplyser om att det maximalt kan utgå 25 procents bidrag för investeringar i stödområde B, dit Ludvika kommun hör. Spendrups hade således kunnat ansöka om 10 425 000 kronor. Varför bryggeriet nöjer sig med att söka tio miljoner kronor vet inte Mikael Selander.

Som NLT tidigare berättat hoppas bryggeriet att komma i gång med bygget i april. Det som ska byggas är en så kallad plockcentral. Nybygget blir en enda stor industrilokal på 6 616 kvadratmeter och kommer att mäta 71 meter på längden och 93 meter på bredden.

Spendrups förhoppning är att nybygget står inflyttningsklart strax före jul och att verksamheten i de nya lokalerna går på högvarv i februari 2006.

Nuvarande plockcentral i Örebro kommer successivt att avvecklas. De nya jobben i Grängesberg erbjuds i första hand de cirka 55 personer som arbetar i Örebro samt de 32 personer som fick sluta i Grängesberg den 31 augusti i fjol på grund av arbetsbrist.

"Investeringen är bra ur miljösynpunkt då transporterna kan förkortas", konstaterar landshövding Ingrid Dahlberg i brevet till Nutek.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons