Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio förlorar jobben när sågen läggs ned

Annons

Setra Group är Sveriges största och Europas fjärde största träindustriföretag, med drygt fem miljarder kronor i årsomsättning.

Bolaget ägs av Sveaskog, lantbrukarnas LRF och skogsägarnas Mellanskog.

Dessutom har 2 400 skogsbönder en minoritetspost på 1,6 procent av ägandet.

Verksamheten är uppdelad i två affärsområden, Setra sågade trävaror och Setra byggprodukter.

Nu satsar bolaget på att bli den ledande aktören på marknaden för synligt trä i Europa och Japan.

Dessutom har Setra målsättningen att marknadsledande på förädlade och sågade trävaror till den skandinaviska byggmaterialhandeln.

Styrelsen för Setra Group har besluta att investera 72 miljoner kronor i Heby Sågverk. Pengar som ska användas för att bygga ut råsorteringen, öka torkkapaciteten, investera i ny automatsortering i justerverk och till en ny paketeringslinje.

Inom ett år finns allt på plats vid sågen i Heby och då behövs inte anläggningen för torkning och justering i Långshyttan längre.

- Verksamheten upphör i Långshyttan där arbetstillfällen försvinner, men det här berör inte Långshytte Limträ, säger Pontus Friberg som är chef för Bergslagen Gran, en del i Setra Group.

- Det här är framförallt en offensiv investering för att stärka konkurrenskraften för Heby Sågverk. Det handlar om kraftfulla åtgärder för att höja produktiviteten.

- Ingenting blir kvar av sågdelen i Långshyttan. Men balktillverkningen som blir kvar i Långshyttan är en viktig intern kund för Heby Sågverk, säger Pontus Friberg.

Enligt honom ska avvecklingen av sågen i Långshyttan vara helt klar till hösten 2005 då allt är färdigt i Heby.

- Vi tar vårt sedvanliga ansvar för personalen och samarbetar med Arbetsförmedlingen och Trygghetsrådet, säger Pontus Friberg.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons