Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio fall av sorkfeber i länet

Annons

Sorkfeber är ett virus, som ofta ger hög feber och ont i lederna.

-Det kan vara svårt att ställa diagnosen sorkfeber, eftersom vanlig förkylning och influensa ger samma besvär. Den som drabbas kan också känna magsmärtor, under de första dagarna kissa mer än vanligt och sedan mindre. Sorkfeber går att spåra via blodprov, som bland annat visar antikroppar och eventuell förändring av njurfunktionen.

-De fall av sorkfeber som drabbat länet är spritt på olika orter och över årets olika månader, påpekar Anders Lindblom. De personer som drabbats har vårdats på sjukhus, med olika behandlingsinsatser, allt från dropp till kontroll av njurarna.

Sorkfeberviruset sprids via skogssorkars urin och avföring. Det smittar inte från människa till människa, men är en sorts blödarfeber som har likheter med ebola- och lassafeber. I USA och Asien är sorkfeber en fruktad åkomma, som även resulterat i dödsfall.

Den ovanligt milda hösten och förvintern tros vara orsak till den kraftiga ökningen av sorkfeber. När snö och kyla växlas med värme och regn och det i sin tur fryser till kan sorkarna inte ta sig till markens föda. Sorkarna söker sig i stället till hus, lador och framför allt till vedtravar och höstackar.

Skadedjursbekämpare och infektionsläkare påpekar att den som städar bort sorkspillning inte bör dammsuga eller sopa, eftersom viruset sprids i luften tillsammans med dammet. Den som städar bör i stället använda en fuktig trasa.

KÄLLA: SMITTSKYDDSINSTUTITET BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons