Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio blir övertaliga

Annons

Redan förra året beslutade omsorgsnämnden att Gussarvsgården succesivt skulle avvecklas som särskilt boende. Detta sedan lägenheterna dömts ut som särskilt boende. Bland annat an- sågs hygienutrymmena vara för trånga.

Med onsdagens beslut skyndar nämnden på processen. Vid halvårsskiftet 2005 ska Gussarvsgården vara ett ordinärt boende, en åtgärd som minskar nämndens kostnader med fem miljoner kronor.

Omsorgsnämndens ordförande, Jonas Carlgren (m), menar att det finns en efterfrågan bland äldre efter ett boendealternativ likt det Gussarvsgården ska erbjuda 2005. Många åldringar bor i hus med 60-tals standard med stora trädgårdar.

- De orkar inte sköta om fastigheten, samtidigt är de inte i behov av särskilt boende. Därför är ett sådant här mellanboende ett bra alternativ, säger han.

Enligt Carlgren är alternativet också efterfrågat av pensionärsorganisationerna i Hedemora. Att bo kvar hemma kan definieras som att bo kvar i närområdet menar Carlgren.

- Vi ser det inte som ett omsorgsproblem utan ett samhällsproblem.

Gussarvsgården kommer att förstärkas med en hemtjänstgrupp och de 37 åldringar som bor där kommer att erbjudas att bo kvar. Den som är i behov av särskilt boende får flytta till en annan bostad.

- Vi har åtta platser lediga inom särskilt boende i Hedemora, säger den nytillträdde förvaltningschefen Erika Barreby.

Hur utfallet av beslutet blir har förvaltningen inget grepp om.

- Jag tror att de flesta väljer att bo kvar på Gussarvsgården, säger Barreby.

Ur personalgruppen på Gussarvsgården, 25 anställda, ska en ny hemtjänstgrupp bildas.

- Det blir omkring tio-elva övertaliga, vi vet inte om vi kommer att behöva säga upp. Vi måste ta det här stegvis, de boendes val, dimensionera personalgruppen och inventera vakanser och pensionsavgångar, säger Erika Barreby.

Med Gussarvsförslaget har omsorgsnämnden kapat den största delen av kostnaderna för att komma ner på 2005 års budgetram. Nämndens budget 2005 ligger på 235,5 miljoner kronor.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons