Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år på lika villkor

Annons

Tio år efter starten har sammanlagt hundra anställda utbildats i Falu kommuns jämställdhetsprojekt, På lika villkor. Utbildningen pågår i tre terminer, med träffar varannan eller var tredje vecka.

- Det gäller att förändra attityder och bryta mönster, och sådant tar tid, säger Torbjörn Messing, en av de handledare som utbildar de lärare, förskollärare och fritidspedagoger som ingår i projektet.

I utbildningen ingår att studera aktuell genusforskning, göra observationer, upptäcka mönster och slutligen skriva en handlingsplan för hur arbetslaget eller skolan ska jobba med frågorna. Det är lätt att flickor och pojkar behandlas utifrån de könsmönster som sedan lång tid är inlärda, menar projektledaren Rita Liedholm:

- Forskning har visat att pojkar får störst talutrymme i klassrummen. Då måste vi titta på varför det är så. De tysta måste få stöd för att våga ta plats.

Under projektets tioåriga historia har deltagarna hittat många exempel på hur flickor och pojkar särbehandlas, men också funnit sätt att förändra den trenden.

I boken nämns några exempel på hur man med små medel kan bidra till att uppmuntra till en naturligare syn på jämställdhet. Budskapet kan ligga i hur man uttrycker sig till barnet: "Be pappa eller mamma att sy fast den där knappen". Det finns en benägenhet att be flickorna hjälpa till med att duka, medan pojkarna får hjälpa till om videoapparaten krånglar. I På lika villkor vill man göra tvärtom.

Egentligen borde det vara självklart. I den svenska läroplanen står det nämligen att skolan aktivt ska motverka traditionella könsmönster.

- Det är nog många som har läst den där raden i läroplanen utan att reflektera över den, säger Torbjörn Messing.

Nu har projektet fått EU-medel för att kunna utbilda ytterligare hundra personer, och snart blir Falu kommun först i landet med att jämställdhetsmärka skolor. Kravet för jämställdhetsmärkning är att all personal ska ha genomgått utbildningen, och först att uppfylla de kriterierna blir Södra skolan och Kvarnbergsskolan.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons