Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år med skolskogen

Annons

I omgångar under dagen traskade de cirka 170 barnen på Nyhammars skola ungefär en kilometer till området vid Bartjärn där skolskogen ligger.

Där väntade bland andra Lena Haneskog som hade fyllt några jordgubbskartonger med mossor och lavar. En tävling genomfördes där barnen fick gissa vilka slags lavar och mossor respektive kartong innehöll.

- Till första advent är det många som i affärerna köper något man kallar för vitmossa. Men det är i själva verket vitlav, undervisar Lena Haneskog.

Skolskogen blev verklighet 1994 efter att Gun Janols och Sylvia Flyckt varit på en kurs som Skogsvårdsstyrelsen anordnade.

- Tanken var att något skogsbolag skulle låna ut ett litet område men det var svårt att hitta ett lämpligt område nära skolan. Det ordnade sig dock genom att min bror äger marken här vid Bartjärn, berättar Gun Janols.

Vistelse i skolskogen ingår som en del i naturorienterande ämnen och de äldre barnen, på mellanstadiet, har undervisning här varannan vecka. För de yngre är det lite längre mellanrum mellan besöken.

Syftet med skolskogen är att öka de ungas intresse för naturfrågor och att de ska sätta ett större värde på naturen med alla dess resurser.

- Vi pratar med eleverna om allt som har med natur att göra, djur, växter, bär och så vidare. Och så är det förstås mycket lek, konstaterar Gun Janols.

- Vi vill lära barnen att vara ute i naturen så mycket som möjligt och alltid vara rädd om den. Inte bara på sommaren när det är soligt och fint, utan året runt.

Men visst kan naturen vara en smula ogästvänlig ibland. Vid jubileumsfirandet på onsdagen var det tämligen rått och kallt, även om regnet uteblev, så det värmde skönt från den öppna elden vid hyddorna nere vid tjärnkanten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons