Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år med esteterna

Annons

När senaste gymnasiereformen genomfördes för elva år sedan fick Ariana Mellqvist jobbet som estetrektor. Hon började med ett års andrum, behövde planera för en undervisning som på den tiden var nyskapande.

- Min tanke var att vi inte bara skulle sitta här på skolan, utan jobba utåtriktat med projekt. Det ligger ju i själva identiteten att visa upp sig, och att kultur blir spännande i samspel med andra, säger Ariana.

Esteterna jobbar alltså mycket i projektform, i samarbete med till exempel Dalateatern, Musik i Dalarna och Gruvstugan.

Det finns fyra inriktningar på Haraldsbogymnasiets estetprogram: Dans, musik, teater och bild. De två sistnämnda har på senare år ökat intaget och fått två parallellklasser. Fast nu är det nog stopp.

- Vi vill inte ha någon estetindustri, det är viktigt med småskalighet för att hålla kvalitén. Jag tror eleverna söker det här för att det är annorlunda än grundskolan. De får en möjlighet att utveckla något som de tyckt om i hela sitt liv, säger Ariana Mellqvist.

Det har varit tio omtumlande år, men rektorn och en trogen lärarskara har hittat modellen.

- Det är roligt med ett stabilt arbetslag som hela tiden hittar på nya lösningar, säger Ariana Mellqvist.

Hon har mött många misstänksamma föräldrar, som undrar om detta verkligen är en komplett utbildning och inte bara flum.

- Jo, men efter första kontakten med skolan inser de att eleverna blir behöriga till det mesta, även om naturvetare måste komplettera, säger Ariana.

Efter gymnasiet satsar en del på skapande yrken, men många gör också något helt annat.

- Utbildningen skapar hela personer när vi blandar estetiskt och praktiskt. Vi brukar skämta om att våra elever alltid klarar en anställningsintervju, de lär sig prata för sig själva, säger Ariana Mellqvist, som också framhåller att kontakten med proffsen som undervisar är viktig. Genom dem får eleverna en realistisk bild av vad det innebär att vara konstnär.

- Många har ju drömmar, men medaljen har en baksida. Det är viktigt att de ser den.

På onsdag är det föräldrarnas tur att titta, för en gångs skull inte bara på sina egna barn, utan även på andras ungar. Då blir det jubileumskabaré.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons