Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år för mc-mordet

Annons

Efter domen mot 28-åringen har alla fem som åtalades för mordet blivit dömda.

Tidigare har fyra medåtalade dömts till fängelsestraff på mellan fyra och tio år.

Anledningen till att domen mot 28-åringen dröjde var att Falu tingsrätt väntat på resultatet av den rättsmedicinska undersökningen. I måndags avslutades rättegången. Då presenterades psykundersökningen bakom stängda dörrar.

I utlåtandet som skrivits av en överläkare som är specialist i psykiatri och rättspsykiatri står det att 28-årigen: "har begått den åtalade/misstänkta gärningen under påverkan av en psykisk störning som dock inte är allvarlig".

Läkaren skriver vidare att mannen inte längre lider av någon allvarlig psykisk störning. Därmed var det möjligt att döma till fängelse i stället för rättspsykiatrisk vård.

De fyra andra männen har överklagat Falu tingsrätts dom till Svea hovrätt. Det gäller en 27-årig man som dömdes till tio års fängelse och en 19-åring som fick sex år, en 21-årig man som dömdes till sju års fängelse för medhjälp till mord och en 36-årig man som dömdes till fyra år för medhjälp till grov misshandel och brott mot griftefriden.

Enligt Falu tingsrätts dom var det efter en diskussion om hur narkotikamarknaden i Falun skulle delas upp som de nu dömda bestämde sig för att döda Joe Niyomwat.

För att kunna verkställa mordet jagades hans kamrater ut ur klubblokalen.

När kamraterna hindrades från att hämta Joe filmades allt av polisens hemliga kameraövervakning.

Klockan var då 08.48 på morgonen den 28 mars 2004. Dödsmisshandeln var över på fyra minuter.

En kvinna som är åklagarens kronvittne såg att fyra män deltog i misshandeln som bestod i sparkar och slag med diverse tillhyggen.

En av männen var den nu dömde 28-åringen som Falu tingsrätt anser var en av de mest pådrivande och hävdar att han visat sådan likgiltighet att det handlar om uppsåtligt dödande.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse. Men tingsrätten nöjer sig med tio år, eftersom 28-åringen var berusad av alkohol och att hans agerande därför gått över styr.

Mannen har nekat till allt som lagts honom till last.

Han har nu tid på sig till den 13 april för att överklaga sin dom till hovrätten.

Mer läsning

Annons