Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsrätten var jävig?

Annons

Den 10 januari kom tingsrättens dom mot 66-åringen från Östanbjörka.

- Det har begåtts ett grovt rättegångsfel, säger 66-åringens advokat Björn Henriques, Ludvika.

Granquist åtalade 66-åringen för försök till mord. Granquist fungerade som åklagare även under rättegångsdagarna i Falu tingsrätt i december.

Nu misstänker 66-åringen och hans advokat att tingsrätten var jävig. För när domen väl avkunnades var ju Granquist redan anställd på ett ettårigt vikariat som tillförordnad rådman.

- 66-åringen är mycket upprörd och menar att tingsrättens dom med hänsyn till detta mycket väl kan ha utformats på det sätt som skett.

- Om tingsrätten kommit till den uppfattningen att 66-åringen inte med avsikt försökt döda 26-åringen skulle både åtalet och skadeståndet ha ogillats, skriver Henriques i överklagandet till hovrätten.

Så tingsrätten skulle alltså ha dömt på ett annat sätt om inte Granquist hade anställts där från den 1 januari?

- Jag påstår inte att det skulle vara så. Men det kan vara så att tingsrätten påverkats och enbart misstanken är allvarlig nog, säger Björn Henriques till NLT.

Hovrätten får nu först ta ställning till om domen i tingsrätten ska undanröjas och målet återförvisas till tingsrätten för ny behandling. Om hovrätten inte anser att ett jävsförhållande förelåg så kräver Henriques att hovrätten ska ogilla både åtalet och skadeståndet.

- Det kan inte uteslutas att 66-åringens berättelse är riktig, det vill säga att han inte med avsikt skjutit skott mot 26-åringen och att han således inte haft uppsåt att vare sig döda eller misshandla 26-åringen, skriver Henriques i överklagandet.

Anser du att 66-åringen gjort sig skyldig till någon form av brott?

- Grovt olaga hot skulle det ju kunna vara, bland annat. Längre går jag inte i mitt resonemang med dig, säger Björn Henriques.

Hur mår 66-åringen i dag?

- Det är klart att det här inte är trevligt för honom. Mer vill jag inte säga.

Befinner han sig hemma i Östanbjörka?

- Det vill jag inte gå in på, svarar Björn Henriques.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons