Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingshuset firar 100 år

Annons

Tingshuset i Orsa stod färdigt i december 1904 och redan nu på lördag firas 100-årsjubiléet med öppet hus och en utställning i det vackra tegelhuset. Ritat av arkitekten Rudolf Arborelius och uppfört av byggmästare Hansson från Köping på för en total kostnad av 139 569 kronor.

Byggnaden invigdes av landshövding Holmqvist i närvaro av arkitekten, byggherren och en stor allmänhet. Byggtiden var närmare två år och den nya byggnaden ersatte det gamla tingshuset i trä från 1886, som förstördes vid den förödande brand som började en lördagseftermiddag den 13 juli 1901, då stora delar av centrala Orsa blev lågornas rov.

Att det nya huset skulle byggas i sten, var en självklarhet efter brandkatastrofen. Utsmyckningarna gjordes i Orsasandsten och för att få dem extra välgjorda anlitades tyska mästare, förutom de lokala stenhuggarna.

Tingshuset var jordägarnas angelägenhet ända fram till 1976, då fastigheten övertogs av Orsa kommun för köpeskillingen 200 000 kronor.

Jordägarna disponerade även fortsättnings det övre planet fram till dess det nya jordägarhuset vid församlingshemmet stod inflyttningsklart 1980.

Fastigheten inhyste många olika verksamheter från början. Där hölls länge tingsförhandlingar. Där anordnades folkhögskolekurser och även skidtävlingar arrangerades med start och mål i parken, där den vackra sandstensbrunnen stod färdig ett tiotal år senare. Den blev snabbt en samlingsplats för ungdomarna, som ända in på 1940-talet kunde "dricka brunn" ur kopparskopor.

Jubiléet firas med guidade turer genom byggnaden, det bjuds musik och utställningar.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons