Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tina - doktor i design

Annons

Traktorer och rosafluffiga amerikanare glider förbi i maklig takt. På kafét i Rönndalen serveras det svartkaffe och kanelbulle denna lena sommardag.

Tina Persson har just lämnat tre år i Rom bakom sig - trafikkaos, hetta, tålamodsprövande byråkrati och snabba espressos.

- Jag har lärt mig så mycket om mig själv, lärt mig lita på på mig själv. Det var också som om alla delar föll på plats i mitt beteende. Jag har alltid gestikulerat mycket, vält koppar och försökt att hålla mig tillbaka. I Italien var allt det där okej.

Nu är hon tillbaka i Enviken igen där allting började:

- Jag lekte mycket med barbiedockor som barn, gjorde kläder och så åt dem. Men vi hade ingen symaskin så jag använde lim och tejp i stället, använde min fantasi.

Fantasin och experimentlustan har hon tagit med sig in i sin design, hon tycker om att testa olika färger, former och materialkombinationer när hon ritar sina kläder:

- Jag prövar udda idéer, vad händer om man häftar eller kedjar ihop de här styckena i stället för att sy ihop dem?

För tre år sedan snubblade hon in på designutbildningen i Italien. Hon hade redan studerat design i Sverige men kände sig inte färdig utan ville fortsätta studera utomlands och av en slump råkade hon läsa om den italienska utbildningen på text-tv.

Väl där var det första hindret på vägen det nya språket:

- Att jag bara hade varit där i fyra månader, att jag var utlänning som inte kunde språket spelade ingen roll, jag skulle i alla fall klara av lika mycket som alla de andra, säger hon.

Schemat på skolan var pressat, allt hakade i varandra. Teoretiska ämnen som konst-, mönster- och dräkthistoria blandades med praktiska ämnen som färg-form- och tyglära. Förutom att skapa egna alster fick de också lära sig att rita modeller som kunde tänkas passade de stora modehusen som Armani och Dior.

- Jag är bred, jag kan anpassa mig efter det svenska modet och göra klassiska saker, säger hon, men om hon får välja själv arbetar hon hellre med kontrastverkan i både stil, färg och material.

För några veckor sedan tog hon sin examen och blev doktor i design. Nu tänker hon vara hemma i några månader men några planer på att stanna i Sverige har hon inte, i alla fall inte de kommande åren. Hon vill ut i världen och arbeta, få ett jobb som assistent.

- Visst drömmer jag om att någon gång själv vara med och styra modet, säger hon.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons