Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrat hus bevaras

Annons

När Segebaden Bergs historiska byggnader revs i höstas var det många Säterbor som kände sorg. De gamla husen var en viktig del av Säters tidiga industriella historia. Det började med tillverkning av svensk slöjd för över hundra år sedan och slutade med en världskänd produkt - Segebaden Bergs pulkor.

Det var många som ville rädda Segebaden Berg, och i ett skede var ägaren, Säterbostäder, beredda att använda avsatta rivningspengar för att åtgärda de värsta skavankerna för att kvarteret skulle stå kvar tills man visste vad husen skulle användas till.

Men efter en professionell besiktning konstaterades att fukt-, och rötskadorna var för omfattande. Det skulle kosta mycket pengar att åtgärda skadorna. Man beslöt att riva husen. Men det gamla timrade huset som en gång i tiden tillhörde det gula intilliggande huset fick stå kvar.

Det timrade huset användes en gång i tiden av Ugo von Segebaden som vedbod och tros vara från 1760-talet. Han ägde industrihusen och bodde i det gula huset intill det aktuella timrade huset vid Kungsvägen. Ingen vet hur gammal fastigheten är men vad man vet är att det är det äldsta som finns kvar längs Kungsvägen som i sin tur är en väg från medeltiden. Det krävs omgående insatser för att stoppa det pågående förfallet. Timret är angripet i de första timrade varven och kräver snara åtgärder. En stor del av taket saknas och behöver åtgärdas.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons